Avrupa'nın büyümesini Almanya engelledi
OECD verilerinde AB ve Euro bölgesinin en büyük iki ekonomisi geride kaldı. OECD'nin Almanya için büyüme tahmini yüzde 0,6'dan yüzde 0,3'e, Fransa için ise yüzde 0,2 puan düşerek yüzde 0,6'ya geriledi. Bu durum büyüme beklentisini düşürdü.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), içinde bulunduğumuz yıl için küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini önemli ölçüde yükseltti. Paris merkezli kuruluşun bugün yaptığı açıklamaya göre, iyimserliğin başlıca nedeni ABD'deki güçlü ekonomik gelişme iken, Almanya ve Fransa Euro Bölgesi için büyüme beklentilerini düşürüyor. Uzmanlar her şeyden önce Husi isyancıların Kızıldeniz'deki kargo gemilerine yönelik saldırılarının olası devamında risk görüyor.
ALMANYA VE FRANSA DÜŞÜRDÜ
Tahminlere göre, küresel ekonomik çıktının 2024 yılında yüzde 2.9 oranında büyümesi bekleniyor. Kasım ayında OECD hala yüzde 2.7'lik bir tahmin yapıyordu. ABD'nin tahmini özellikle büyük bir sıçrama yaptı: Kasım ayında yüzde 1,5 iken yüzde 2,1'e yükseldi. Uzmanlar iyi tüketici ruh haline ve istikrarlı ABD işgücü piyasasına işaret ediyor. Ayrıca enflasyonun Kasım ayına kıyasla çok daha hızlı düşmesini bekliyorlar.
Buna karşın, AB ve Euro bölgesinin en büyük iki ekonomisi geride kalıyor. OECD'nin Almanya için büyüme tahmini yüzde 0,6'dan yüzde 0,3'e, Fransa için ise yüzde 0,2 puan düşerek yüzde 0,6'ya geriledi. Bu da AB genelinde Kasım ayına kıyasla 0.3 puan daha az olmak üzere sadece %0.6'lık bir büyüme beklentisine yol açıyor. İngiltere, Çin ve Japonya için tahminler değişmedi.
TEHDİT ALTINDA
OECD, küresel ekonomik durumdaki genel iyileşmeyi öncelikle enflasyondaki net düşüşe ve merkez bankalarının beklenen faiz indirimlerine bağlıyor. Ancak bu gelişmenin Kızıldeniz ve genel olarak Orta Doğu'daki gerginlik nedeniyle tehdit altında olduğu belirtiliyor. Denizcilik şirketleri şu anda önemli deniz ticaret yolundan geçmekten kaçınıyor ve bunun yerine Ümit Burnu'nun güneyinde Afrika'yı dolaşıyor, bu da deniz taşımacılığı ve nihayetinde mal fiyatları üzerinde etkili oluyor.
OECD'nin üç aylık raporuna göre, "devam etmesi halinde" nakliye maliyetlerindeki artış, sanayileşmiş ülkelerde enflasyonun 2024 yılında yüzde 0,4 puan artmasına neden olabilir. Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanması da küresel ticareti, enerji arzını ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi etkileyebilir.
ARTI49
FOTOĞRAF: unsplash