Avrupa’da Güneş tutulması gözlemlendi

Avrupa’da Güneş tutulması gözlemlendi

Avrupa’nın çok sayıdaki ülkesinde parçalı Güneş tutulması yerel saatle 11.00'den itibaren gözlemlenmeye başlandı.

Ay'ın Güneş ve Dünya'nın arasına girmesiyle oluşan Güneş tutulması, ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 2 saat sürdü.

Güneş tutulması, Fransa'nın kuzeyinde saat 11.15, güneyinde ise 11.30’da görülmeye başlandı.

Yerel saatle 13.00’te sona eren tutulmanın özellikle Strazburg kentinde daha belirgin olduğu bildirildi.

Avusturya

Viyana Astronomi Birliğinden yapılan açıklamada, saat 11.15’te başlayan tutulmanın 13.26’ya kadar sürdüğü, tutulmanın yüzde 41 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Bugün gökyüzünün bulutsuz olması sayesinde parçalı tutulmanın ülkenin büyük çoğunluğunda rahatlıkla görülebildiği belirtildi.

Güneş tutulması nedeniyle hava durumunda ciddi bir değişimin yaşanmayacağını kaydeden uzmanlar, tutulmanın özel gözlüklerle izlenmesi tavsiyesinde bulundu.

Bosna Hersek

Parçalı Güneş tutulması Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’dan da gözlemlendi. Başkentin yüksek noktalarından birinden izlenen tutulma görsel şölen oluşturdu.

Almanya

Güneş tutulması Almanya'nın başkenti Berlin'de yüzde 32 ile gerçekleşti. Başkentteki parçalı tutulma 2 saat 9 dakika sürdü. Güneş tutulmasını çok sayıda Berlinli fotoğraf makineleriyle ve kameralarıyla takip etti.

Berlin'de bir sonraki görünür Güneş tutulması 29 Mart 2025'te gerçekleşecek.

Yunanistan

Güneş tutulması Yunanistan'da da kısmi olarak gözlendi. 2 saat 15 dakika süren kısmi tutulma Orta Yunanistan ve Atina'da saat 12.36'da başladı.

Tutulma yüzde 38 ila 46 olarak gerçekleşirken, uzmanlar Yunanistan'da bir sonraki tutulmanın 2027'de izlenebileceğini kaydetti.

Kuzey Makedonya

Güneş tutulması, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te de gözlemlendi. Başkentteki "Makedonya Meydanı"nda toplananlar, burada kurulan iki teleskop ve özel gözlüklerle tutulmayı izledi.

Fotoğraf: Jongsun Lee - Unsplash

HABERE YORUM KAT