Avrupa'da burka yasağı tartışması: Karşı çıkanların oranı artıyor

Avrupa'da burka yasağı tartışması: Karşı çıkanların oranı artıyor

İsviçre'de 7 Mart'ta yapılacak referandumda bir çok konunun yanı sıra halka 'burka' yasağı hakkındaki görüşleri de sorulacak. Yapılan son ankete göre, katılımcıların yüzde 49'u burka yasağına "evet" derken, karşı çıkanların oranı yüzde 47 oldu.

7 Mart'ta İsviçre'de düzenlenecek oylama ile halk burka yasağının yanı sıra 3 konu hakkında da görüşlerini belirtecek.

Son anketlerse, burka yasağına halk tabanında itirazların artma eğilimi gösterdiğini ve yasak karşıtlarının oranının yüzde 47'ye çıktığını işaret ediyor.

Swissinfo haber sitesinin bağlı bulunduğu İsviçre Yayın Kurumu (SBC) tarafından yaptırılan ve GfS Bern araştırma enstitüsünün çalışmasıyla 10-18 Şubat döneminde gerçekleştirilen ankette, 12 bin 166 kişiye burka yasağı, dijital kimlik kartları ve Endonezya'yla ticaret anlaşmasına dair fikirleri soruldu.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 49'u burka yasağına "evet" derken, karşı çıkanların oranı yüzde 47 oldu.

Dijital kartlardan yana tercihte bulunanlar yüzde 42 iken, bu uygulamaya "hayır" diyenler yüzde 54 gibi bir çoğunlukta çıktı.

Endonezya'yla ticaret anlaşmasına yönelik soruya katılımcıların yüzde 52'si "evet, yüzde 41'i ise "hayır" yanıtını verdi.

SBC'nin bir ay önce düzenlediği ankette, ülkedeki sağcıların girişimi olan, kamusal alanda yüzü tamamen kapatan örtülere yasak getirme çabasına "evet" diyenlerin oranı yüzde 56, "hayır" diyenlerin oranıysa yüzde 40 çıkmıştı.

GfS Bern'den siyaset bilimci Martina Mousson, son tablonun kadınlar, genç nesil, kentsel bölgelerdeki vatandaşlar ve daha yüksek gelirliler arasında yasağa karşı desteğin azalmasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Söz konusu girişim ayrıca, ülkenin Fransızca konuşulan bölgesinde ve ağırlıkla Almanca konuşulan bölgede de zemin kaybetti.

Öte yandan anket, yurtdışında yaşayan İsviçrelilerin yüzde 58'inin (bir ay önceki rakamlar yüzde 74'ü gösteriyordu) hâlâ bu yasaktan yana olduğunu işaret etti. Araştırmayı yapan ekip, İsviçre dışında yaşayan seçmenlerin neden önerilen yasağı onaylamaya daha meyilli göründüklerine dair net bir fikir ortaya koymadı.

Mousson, "şu anda inisiyatifin lehine olan nispi çoğunluğa rağmen reddetme yönünde net bir eğilim" olduğunu belirtmekle birlikte, "Bu eğilimin kolayca tersine çevrilebileceğine dair hiçbir işaret yok" diye ekledi.

Kaynak: Independent Türkçe

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT