Avrupa için bir dönüm noktası: Alman-Avusturya iltica ittifakı

Avrupa için bir dönüm noktası: Alman-Avusturya iltica ittifakı

Avusturya, Avrupa Birliği için tartışmalı yeni mülteci planına sıcak bakıyor. Viyana , Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in Avrupa sığınma yasası planlarına destek veriyor.

Sığınmacıların, AB'nin sınırlarının dışında ilk denetime tabi tutulmalarını öngören bir “sertleştirilmiş mülteci politikasının” gündeme girdiği, bunun “Avrupa için bir dönüm noktası” olacağı belirtildi. 

Merkez sağ Avusturya Halk Parti’li  (ÖVP)  İçişleri Bakanı Karl Nehammer “Die Welt” gazetesine yaptığı açıklamada, “Benim görüşüme göre, doğrudan AB sınırları dışındaki alanda hızlı prosedürün uygulanması önem taşıyor. Böylece kabul edilme olasılığı düşük olan ve koruma statüsü verilmeyenlerin geri döndürülmesi için hızla karar alınması sağlanacak. Aynı zamanda doğru mesajlar vererek göçmenlerin hayati tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkmalarının  ve insan tacirlerinin eline geçmelerinin de önüne geçilmiş olacak” dedi.  

Nehammer, Seehofer'in AB'nin İtalya, Yunanistan, Malta veya İspanya gibi ülkelerde sınır prosedürlerini gerçekleştirme planlarını “kesinlikle izlenmesi gereken doğru bir işaret” olarak nitelendirdi. Nehammer “Bu düşünceye açıkça katılıyorum. Bu prosedür çözümün önemli bir parçası. Ancak, sınırın öte tarafındaki ülkelerin bizim  tam desteğimize ihtiyaç duyduğu da açık” diye konuştu. 

KOTA SİSTEMİNİN REDDİ 

Nehammer, tıkanmış ortak bir Avrupa iltica politikasına ilişkin müzakerelere daha fazla katılmak istediğini de belirtti.  Avusturya İçişleri Bakanı “adil ve krize dayanıklı bir Avrupa sığınma sistemi” çağrısında bulundu.

“Bu, düzensiz göçe karşı mücadelede AB'nin dış sınırını güvence altına almak için bağlayıcı olmakla birlikte esnek bir dayanışma gerektiriyor. Mültecilerin koruma altına alınması, menşe ülkeye olabildiğince yakın yerde olmalıdır” diyen Nehammer’in bu sözleri, dolaylı olarak Avusturya'nın göçmenlerin kota üzerinden bağlayıcı dağılımını açıkça reddetmesi anlamına da geliyor.

Avusturya’nın uzun  yıllardan bu yana  AB'nin mülteci konusunda en çok yükü üstlenen  ülkelerden biri olduğunu söyleyen Nehammer “Sadece son beş yılda 200 binden fazla iltica başvurusu mevcut. Bunun 110 bini ise koruma statüsüne alındı.  Ülkemiz Avrupa'daki yükün büyük bir bölümünü taşıyor. Avrupa'ya yasadışı göçü önlemek istiyorsak, ilgili üçüncü ülkelerle de yakın çalışmak zorundayız” dedi.

+49 – VİYANA

HABERE YORUM KAT