Asgari ücret 12 Euro olacak mı?  Kritik gün çarşamba...

Asgari ücret 12 Euro olacak mı? Kritik gün çarşamba...

9,82 euroluk asgari ücretle Almanya, Avrupalı ​​komşularının gerisinde kalıyor. Ancak, federal hükümet bu durumu iyileştirmek için çalışıyor. Çalışma Bakanı Heil Çarşamba günü ilgili kararın belli olacağını söyledi.

Federal hükümet önümüzdeki hafta asgari ücreti on iki Euro'ya çıkarma konusunda karar vereceğini belirtti. Çalışma Bakanı Hubertus Heil, "Tagesspiegel"e verdiği demeçte, kabinenin çarşamba günü artışı başlatacağını söyledi. Altı milyondan fazla çalışan bu artıştan yararlanacak.

Heil, birçok çalışan için bugüne kıyasla on iki Euroluk bir asgari ücretin "yüzde 22'lik bir ücret artışı" anlamına geldiğinin altını çizdi. Bu, özellikle kadınlara fayda sağlayacak. Alt ücret sınırı şu anda 9,82 Euro şeklinde. 1 Temmuz'da 10,45 Euro'ya düzenli bir artış daha olacak.

Edinilen bilgiye göre federal hükümet, mevcut fiyat artışlarına tepki verebilmek için 1 Ekim'de asgari ücrete "kanunen bir kez" zam yapmak istiyor. Asgari Ücret Komisyonu, gelecekteki ayarlamalara yeniden karar vereceğini belirtti. Şansölye Olaf Scholz, seçim kampanyasının merkezine on iki Euro'yu vaat olarak koymuştu.

Ekonomi için önemli

Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB), artışın Alman ekonomisi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ifade etti. Yönetim kurulu üyesi Stefan Körzell verdiği demeçte, "Daha yüksek asgari ücret aynı zamanda bir bütün olarak ekonominin satın alma gücünü de güçlendirecek - yılda yaklaşık 4,8 milyar Euro'ya ulaşacak" dedi. "Pandemi ile ilgili ekonomik çöküş dönemlerindeyken, bu artış ekonominin önemli bir ayağı olacak çünkü ek gelirin büyük bir kısmı doğrudan ekonomik döngüye geri kazandırılacak dedi."

Federal İstatistik Dairesi'nin DGB adına yaptığı özel bir değerlendirmeye göre, planlanan asgari ücret artışından özellikle kadınlar yararlanacak. Funke gazetelerinde bulunan verilere göre, kadınların neredeyse beşte biri şu anda on iki euronun altında bir saatlik ücretle çalışıyor. 3.5 milyon kadın çalışanın ve önceki asgari ücretlilerin yüzde 56,6'sı Ekim ayından itibaren daha fazla çalışma ücretine sahip olacağı belirtildi. Asgari ücretli 2,7 milyon erkekle birlikte toplam 6,19 milyon kişi daha yüksek bir asgari ücretten yararlanacak.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT