Arjantin Yüksek Mahkemesi'nin mahzeninden Nazi arşivi çıktı
Arjantin Yüksek Mahkemesi'nin mahzenindeki eski şampanya kasalarında Nazi propagandası keşfedildi. Mahkeme, içinde kartpostallar, fotoğraflar, Nazi propagandası, not defterleri ve parti üyelik belgeleri bulunan 7 ahşap kasanın bulunduğunu açıkladı. Mahkeme bu bulguyu "dünya çapında öneme sahip bir keşif" olarak tanımladı.
Kutulardan birini inceleyen bir çalışanın "Adolf Hitler'in ideolojisini Arjantin'de pekiştirmeye ve yaymaya yönelik" materyaller bulduğu bildirildi. Kalan kutular Cuma günü Amia Yahudi Cemaati Merkezi Hahambaşısı ve Buenos Aires'teki Holokost Müzesi temsilcilerinin huzurunda açıldı.
Mahkeme, "keşfin tarihi önemi ve Holokost ile ilgili olayların aydınlatılmasında içerebileceği potansiyel önemli bilgiler göz önünde bulundurularak", Yüksek Mahkeme Başkanı'nın "bulunan tüm materyalin kapsamlı bir şekilde araştırılmasını emrettiğini" belirtti. Ana amaç, malzemenin "Holokost hakkında önemli bilgiler içerip içermediğini" ve bulunan belgelerin Nazi fonları gibi "hala bilinmeyen yönlere ışık tutup tutamayacağını" belirlemek.
Birçok Nazi ünlüsü Arjantin'e kaçtı
İlk bulgulara göre, kutular Japonya'daki Alman diplomatik misyonu tarafından Buenos Aires'teki büyükelçiliğe gönderilmişti. Sandıklar Haziran 1941'de bir Japon kargo gemisiyle Arjantin'e ulaşmıştı. Arjantin'deki Alman diplomatlar sandıkların içinde kişisel eşyalar olduğunu belirtmiş, ancak sevkiyat gümrük tarafından alıkonulmuş ve "Arjantin karşıtı faaliyetler" nedeniyle özel bir komisyon tarafından soruşturmaya konu olmuştu. Bir yargıç el koyma emri verdi ve dava Yüksek Mahkeme'de sonuçlanarak kutulara el konuldu.
Nazi artıkları Arjantin'e kaçmıştı!
Arjantin, Latin Amerika'daki en büyük Yahudi cemaatine sahipti. Ancak Simon Wiesenthal Merkezi'ne göre, İkinci Dünya Savaşı ve Avrupa'da 6 milyon Yahudi'nin öldürüldüğü Holokost'un ardından binlerce Nazinin ülkeye kaçtığı söyleniyor.
Holokost'un organizatörü Nazi suçlu Adolf Eichmann da Arjantin'e kaçmıştı. Orada 1960 yılında İsrail gizli servisi tarafından yakalandı ve İsrail'e getirilerek yargılandı ve sonunda asıldı. Auschwitz doktoru Josef Mengele de Paraguay'a ve daha sonra Brezilya'ya kaçmadan önce Arjantin'de saklanmış ve orada ölmüştü.
ARTI49
FOTOĞRAF: Unsplash