Ankara’nın son dakikada ertelemesinin nedeni belli oldu: Avrupa’daki taban eriyor

Ankara’nın son dakikada ertelemesinin nedeni belli oldu: Avrupa’daki taban eriyor

AKP’yi destekleyen Avrupa Türkleri, özellikle otomatik bilgi aktarımı nedeniyle hızla Ankara hükümetine cephe almaya başladı. AKP’nin son telaşı, Avrupa’da giderek daha sık dağıtılan bildirilerin sonuçlarından biri olarak yorumlanıyor.

Federal Almanya’nın çeşitli bölgelerinde posta kutularına dağıtılan bildirilerde, “otomatik bilgi aktarımı” nedeniyle AKP hükümetine çok ağır suçlamalar yapılmaya başladı. Stuttgart çevresinde Türk adreslerinin posta kutularına bırakılan Türkçe bir bildirideki ifadeler, uzun süre AKP’yi desteklemiş Türk toplumunda bu ısrarın kırılmaya başladığına bir gösterge olarak kabul edildi. 

Ankara’nın son dakikada Almanya’nın da aralarında bulunduğu 7 ülkeye, buralarda yaşayan ve Türkiye’de hesabı bulunan Türklerin banka bilgilerini bu yıl göndermeyeceğini açıklaması, tabandan gelen bu basıncın bir sonucu olarak değerlendirildi. 

Bir süre önce tekrar Stuttgart’ta Türk adreslerinin posta kutularına bırakılan “Almanya-Bizim Mahalle” başlıklı Eylül 2020 tarihli bir bildiride, birbirinden ağır suçlamalar olduğu gözlendi. Daha önce AKP politikalarını desteklediği belli bir kalemin ürünü olduğu söylenebilecek bildiride, şu ifadeler dikkat çekti: 

SOYDULAR, YETMEDİ!

“Kombassan, Yimpaş, Jet-Pa soydu halkımızı yetmedi!

Gelin paralarınızı Türkiye’ye yatırın dediler!

Vatanımıza yatırım yaptık, güvendik, inandık. 

Şimdi milyonlarca insanımızın bilgileri satılıyor!

Yasa 2017 yılında çıkarıldı, halkımız uyarılmadı!

Çünkü onlar kendi paralarını İsviçre’ye kaçırmakla meşguldü!

Vatanımızı yatanlar, bizi vatanımızda yaşayamaz hale getirenler burada da bizi satmaya devam ediyorlar!”

Bu tür bildiri ve tepkilerin hızla yayıldığı Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde “banka bilgilerinin aktarımı” nedeniyle AKP’nin kitle desteğinin hızla eridiğini gören Ankara’nın, olayı gündemden düşürmek için bir erteleme operasyonu gerçekleştirdiği ileri sürülüyor. Ancak birçok siyasal gözlemciye göre, bu “otomatik bilgi aktarımı telaşı”, AKP yönetimine olan tepkinin hızla yayıldığının Ankara tarafından da kabul edildiğini gösteriyor. 

+49-BERLİN/FRANKFURT/STUTTGART

HABERE YORUM KAT