Anayasa Mahkemesi’nin “triyaj” hükmü: Ölüm-kalım kararı doktorlara bırakıldı
Almanya’da salgın durumunda kimi kurtarıp kimi kurtarmayacağına yönelik kararla ilgili devletin bağlayıcı bir düzenleme getirmesini isteyen 9 kişi Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Korona salgının başında İtalya’dan ve İspanya’dan gelen korkunç görüntüler unutulmadı.Yığılmalar yaşanan hastanelerde doktorlar korona hastalarının durumuna göre kimin yaşayıp kimin öleceğine karar vermek zorunda kaldılar. Federal Almanya’da da bu şekilde sınıflandırılmaktan endişe edenler konuya bağlayıcı bir düzenleme getirilmesi için dava açtılar. Ancak konuyla ilgili yönerge belirlenmedi. Alman Basın Ajansı DPA’ya göre Federal Anayasa Mahkemesi, engelli ve belirli hastalıkları olan çok sayıda davacının acil başvurusunu reddetti. (Az. 1 BvR 1541/20)
Aynı anda çok sayıda insan enfekte olursa, yoğun bakım ünitesinde tüm ağır hastalar için yer kalmama riski söz konusu. Doktorlar kimi kurtaracaklarına ve kimin kurtarmayacaklarına karar vermek zorunda kalıyorlar. Bunun teknik terimi ise triyaj ( “Sıralamak” veya “seçmek” anlamına gelen Fransızca “trier” fiilinden geliyor). İtalya ve İspanya’daki korkunç sahnelere işaret edilirken Almanya’nın şimdilik bu durumdan etkilenmediğini ancak kaçınmak için bazı tabip birlikleri ile ortaklaşa öneriler geliştirdi. Öneride “Belirleyici kriter hangi hastanın hayatta kalma şansının daha yüksek olduğu olmalıdır. Yaşa, önceki hastalıklara veya engellere göre sınıflandırmaya kesinlikle izin verilmemelidir” dendi.
ACİL BİR KARAR VERİLMELİ
Dokuz davacı ise acil bir durumda yarı yolda bırakılacaklarından kaygı duyduklarını belirterek hayatta kalma şanslarının düşük olduğunu ileri sürüyor, söz konusu dava ile yasama organının karar alma kriterlerini belirlemesini istiyorlar. Ancak bu tür düzenlemelerin, aralarında engellilerin de yer aldığı bir kuruldan gelmesi gerekiyor. Davacılar, acil bir önergeyle söz konusu oluşumun kurulmasını talep etti.
Mahkemeden yapılan açıklamada yanıtlanması zor sorulara hızlı bir karar alınması istendiğini, ancak şu an için acil bir durum söz konusu olmadığını belirtti.
Öte yandan Sağlık Bakanı Jens Spahn, devletin konuyla ilgi bağlayıcı düenleme getirmesine karşı olduğuna dikkat çekti ve “Bu tıbbi-etik sorularla ilgili yasal bir düzenlemeye ihtiyaç yoktur” dedi. Ancak uzmanlar davacıların yasal düzenleme talebine destek verdiler. Alman Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (DIVI) tarafından yapılan açıklamada yasal belirsizliğin tıp mesleği için de bir yük olduğunu bildirdi.
Davacının avukatı Oliver Tolmein de yasama organı geri çekilip, engelli ya da kronik hastalıkları bulunan hastaların ve tedavi eden ekibin bu sorunu kendi aralarında çözmek zorunda bırakmaması gerektiğini kaydetti. Alman Hastaları Koruma Vakfı’ndan Eugen Brysch ise Federal Meclis’in artık etik kurallar koymak zorunda olduğunu belirterek, “Çünkü yalnızca milletvekilleri bağlayıcı yasal kararlar alma hakkına sahiptir” dedi.
+49 - KARLSRUHE
FOTO: Hauke-Christian Dittrich / DPA