Altılı Masa dağıldı: Neler oldu, kim ne dedi?

Altılı Masa dağıldı: Neler oldu, kim ne dedi?

İYİP Genel Başkanı Meral Akşener'in masayı devirmesinin yankıları sürüyor. İşte yaşanan sürecin özeti ve gelen ilk tepkiler...

6'lı Masa'nın 2 Mart'taki aday gündemli toplantısı kriz konusu oldu ve İYİP masan ayrıldı.

Akşener dün yaptığı açıklamada çok sert ifadeler kullanarak partisinin masadan çekildiğini duyurdu.

Altılı Masa liderlerinin cumhurbaşkanı adaylığı gündemiyle bir araya geldiği toplantı sonrası yapılan açıklamada, liderlerin ortak aday konusunda anlaştığı ve 6 Mart Pazartesi günü tekrar görüşeceği kaydedildi. Belgede imzası bulunan Akşener, imzanın üzerinden 24 saat geçmeden masayı devirdi.

Peki, neler oldu, buraya nasıl gelindi?

Akşener, 2 Mart'taki toplantıda 4 parti liderinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday olarak işaret etmesi sonrası CHP'li iki belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın ismini açıkça gündeme getirdi. Bu talep Kılıçdaroğlu tarafından "onlar belediye başkanlarımız ve öyle olarak kalacaklar" denilerek reddedilince de Akşener "partimle konuşayım" diyerek toplantıdan ayrıldı.

Toplantının üzerinden 24 saat geçmeden bir basın toplantısı düzenleyen Akşener, Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı, "En sonda söyleyeceklerimi, en başta söyleyeyim: Geldiğimiz noktada, İYİ Parti bir kıskaca alınmış; bir dayatmaya, mecbur bırakılmış; tıpkı yıllardır, Türk Milleti’ne yapıldığı gibi, ölüm ve sıtma arasında, bir tercihe zorlanmıştır. Ve elbette, buna boyun eğmeyecektir, devşirme siyasetin hınk deyicisi olamayacaktır" dedi.

"Hiç merak etmeyin, tüm taşlar yerine oturacak. Yolumuza devam ediyoruz" diyerek Akşener'in çıkışına ilk yanıtı veren Kılıçdaroğlu, devamında ise bir video yayınlayarak şu ifadeleri kullandı: "Ben birleştiririm. Birleştirmeye de devam edeceğim. Sofra büyümek zorunda. Bunu da kimse durduramaz. Bu sofrada siyasi oyunların, nezaketsizliğin, Erdoğan dilinin yerinin olmaması gerekirdi. Bu sofraya oturanlar böyle oturdu. Kalkan da ancak bu sebepten kalkacaktır. Umudum ne için bir araya geldiğimizin farkındalığı ile sakin olmamız, bu sofraya herkesi davet etmemizdir, birilerinin kalkması yerine tüm renklerimizin oturmasını sağlamamızdır."

İmamoğlu ve Yavaş'tan  açıklama

Akşener'in adaylık çağrısı yaptığı Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, tüm gün süren sessizliğin ardından akşam geç saatlerde yapılan toplantı sonrasında Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yaptı.

Yavaş yaptığı paylaşımda "Bugüne kadar yaptığımız açıklamalarda Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun iradesi dışında hareket etmeyeceğimizi belirtmiştik. Aynı çizgideyiz. Temennimiz, Millet İttifakı’nın tüm paydaşlarıyla yoluna devam etmesidir." ifadelerini kullandı.

İmamoğlu ise, "Millet İttifakı halkımızın içinden geçtiği zor bir dönemde ağır bir sorumluluk alarak devleti etkin ve demokratik, toplumu huzurlu ve zengin kılma iradesiyle kurulmuş bir siyasi birliktir. Milletimize çaresiz, umutsuz ve yalnız olmadıklarını göstereceklerine inanıyorum.

CHP’nin öz evladı ve Millet İttifakı’nın Belediye Başkanı olarak milletimizin arzu ettiği birlik içinde, ittifak masasında irademizi temsil eden Sayın Kılıçdaroğlu'nun ve Millet İttifakı’nın, eksilmeden çoğalarak büyüyeceğinden şüphem yoktur" ifadesini kullandı.

Destici'den Akşener'e çağrı

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İYİP Genel Başkanı Meral Akşener'in, Altılı Masa'nın aday belirleme sürecine yönelik açıklamalarına değindi.

"Başından beri İyi Parti ve Genel Başkan Sayın Meral Akşener, Sayın Kılıçdaroğlu'nun kazanamayacak aday olduğunu ifade etti. Kazanacak bir cumhurbaşkanı adayının gösterilmesi gerektiğini hep ifade etti. 

Onun bu açıklaması şunu gösterir ki, artık İyi Parti, Altılı Masa'da değil. Ya yoluna kendisi devam edecek ya da Cumhur İttifakı ile birlikte hareket ederse bundan memnuniyet duyarız. Daha önce de Cumhur İttifakı'nın genişlemesine çok sıcak baktığımı ifade etmiştim." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'ten Cumhur İttifakı yanıtı

Akşener'in partisinin Altılı Masa'dan ayrıldığını duyurmasının ardından Cumhur İttifakı'nda bulunan partilerden İYİ Parti'yle işbirliği yapılabileceğine dair mesajlar gelmişti.

 İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Sözcü TV'de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti'nin Cumhur İttifakı ile işbirliği yapacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Çıray, "Bu dedikoduları ahlaksızca ve utanç verici olarak buluyorum. Sayın Akşener'in 'kumar masası' sözleri Cumhur İttifakı ile işbirliği yapacağımıza dair yorumlar yapanları yalanlamak için söylenmiştir" dedi.

Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için neler talep ettiğini açıkladı
6'lı Masa'dan kalkan Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday gösterebilmeyi bazı şartlara bağladığı öne sürüldü.

Halktv'den Seyhan Avşar'ın haberine göre, Akşener, Parlementer Sisteme geçilene kadar kendisi tek ve tam yetkili Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev almak istedi. Akşener’in 6’lı Masa’da oturan CHP hariç diğer partilere birer bakanlık verilmesi, geri kalan bakanlıkların ise İYİP ve CHP arasında paylaştırılması konusunda baskı yaptığı iddia edildi.

Seçimde ise diğer partilerin CHP’nin listesinden seçime girmesini isteyen Akşener, kendilerine liste konusunda dokunulmamasını istedi. Altı aydır bu konularda ısrarcı davranan Akşener’in bu süre zarfında komisyonlara da katılmadığı öğrenilirken, taleplerinin 6’lı Masa’yı oluşturan diğer partiler tarafından kabul görmediği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT