Almanya'yı da vurdu... Sahra tozu insan sağlığına zararlı mı?

Almanya'yı da vurdu... Sahra tozu insan sağlığına zararlı mı?

Sahra tozu olarak adlandırılan ince partiküller sadece gökyüzünü renklendirmekle kalmıyor, aynı zamanda rahatsız edici de olabiliyor. Peki insan sağlığına etkileri neler? İşte detaylar...

Sahra tozu Paskalya hafta sonu boyunca Almanya'nın bazı bölgelerini kaplamıştı. Ve bu hava fenomeninin bu hafta sonu da tekrarlanacağı duyuruldu. Peki Sahra tozu iddia edildiği gibi insan sağlığına zararlı mı?

Sahra tozu esas olarak kuvars ve kil gibi ince mineral tozlarından oluşur. Parçacıkların sarı-kırmızımsı rengi Sahra tozunun demir oksitler de içerdiğini gösterir. Ayrıca az miktarda kalsit ve alçıtaşı ile fosfor, magnezyum ve alüminyum mineralleri de içerir.

Bu küçük parçacıklar o kadar hafiftir ki rüzgarlar onları hızla savurur ve orta ve yüksek troposfere taşır. Hava koşulları uygun olduğu takdirde Sahra tozu Almanya'ya kadar ulaşabilir.

SAĞLIĞA ZARARLI MI

Alman Hava Durumu Servisi'ne göre Sahra tozu zehirli değildir. Bununla birlikte, uzun süre (birkaç saat) solunduğunda hassas kişiler için zararlı olabilecek büyük miktarlarda küçük, solunabilir parçacıklar içerir. Bu durum öncelikle astım şikayetleri, kronik akciğer hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıkları olan kişileri etkiler.

Metreküp başına 100 mikrogramdan fazla bir konsantrasyonda çöl tozu solunum yollarını tahriş edebilir ve alerji semptomları kötüleşebilir. Gözler de yanabilir. Bu durumda alerjisi olanlar genellikle ek stresle mücadele etmek zorunda kalırlar.

NASIL KORUNACAĞIZ

Luzern Kanton Hastanesi uzmanları, Sahra tozundan muzdarip olanlara pencereleri kapatmalarını ve mümkünse içeride kalmalarını tavsiye etmektedir. Özellikle hassas kişiler için bir hava temizleyici kullanılması da tavsiye edilebilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT