Almanya’ya Türk işçi göçünün 60. yılı için yorumlanan "Gurbet" şarkısı büyük ilgi gördü

Almanya’ya Türk işçi göçünün 60. yılı için yorumlanan "Gurbet" şarkısı büyük ilgi gördü

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) desteğiyle Türkiye'den Almanya’ya işçi göçünün 60. yılı anısına Türk ve Alman sanatçıların yorumladığı Özdemir Erdoğan'ın "Gurbet" şarkısı, sosyal medyada yoğun ilgi gördü.

YTB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60. yılı hatırına Almanya’nın farklı bölgelerinde yaşayan Türk ve Alman sanatçılar, Özdemir Erdoğan’ın "Gurbet" şarkısını yorumladı.

Proje, Türkiye ile Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. yıl dönümü olan 30 Ekim'de "60 Yılın Hatırına-Söyle Almanya" isimli video ile sosyal medyada seyircilerin beğenisine sunuldu.

Yaklaşık 10 ay süren projede, 60’a yakın sanatçı yer alırken, 1990’larda Cartel rap grubuyla tanınan Erci E. ve Bavyeralı müzik bandosu "Unterbiberger Hofmusik" de çalışmaya dahil oldu.

Projeye ve göçün 60. yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye ve Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının üzerinden 60 yıl geçtiğini belirterek, gurbet yoluna düşen vatandaşların 4. nesle ulaştığını kaydetti.

Eren, bugün sadece Almanya'da 3,5 milyon Avrupalı Türk'ün olduğunu ve bilimden siyasete, spordan sanata hayatın her alanında Almanya’ya önemli katkılar sunduklarını ifade etti.

Türkiye’nin diaspora kurumu olarak bu yıl göçün 60. yılı kapsamında farklı alanlarda özel çalışmalar yaptıklarını anlatan Eren, "#SöyleAlmanya da bu doğrultuda katkı verdiğimiz çok güzel ve son derece beğeni toplayan bir çalışma oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diasporamızın her zaman yanındayız. Onların destekçisiyiz. Zira YTB onların kurumu. #SöyleAlmanya'ya dair çok olumlu geri dönüşler aldık. Eserde Türklerin yanı sıra Alman sanatçıların da yer alması ve Almanya’nın birçok farklı şehrinde seslendirilmesi 60 yıllık Türk-Alman birlikteliği ve Almanya’nın dört bir yanına yayılmış olan Türk varlığı açısından anlamlı oldu."

"YTB'nin desteği olmadan bu projeyi hayata geçirmemiz mümkün değildi"

Projenin yönetmenliğini yapan Ekrem Aydın ise "Göçün 60 yılını ve bize kattıklarını bir film veya kitap haline getirmeye çalışsaydık ortaya saatlerce süren bir film veya onlarca sayfası olan bir kitap çıkardı. Buna rağmen içinde her kitleye hitap edebilecek bir mesaj barındıramazdı herhalde." ifadesini kullandı.

Söyle Almanya çalışmasıyla müziğin birleştirici gücünden faydalandıklarını ve 60’a yakın insanı ortak paydada bir araya getirdiklerini kaydeden Aydın, hedeflerinin diasporada yaşayan herkesin, projeyi izlediğinde kendi hikayelerinden bir parça bulması olduğunu vurguladı.

Aydın, "Mesafelerin bu kadar büyük olduğu bir projeyi YTB'nin himayesi altına alıp desteklemesiyle mesafeler kısaldı. YTB'nin desteği olmadan bu projeyi hayata geçirmemiz mümkün değildi. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medyada yoğun ilgi gören "Söyle Almanya" projesi, YTB’nin desteğiyle benzer formatta çalışmalara imza atmayı hedefliyor.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT