Almanya'ya kiracıların yükünü hafifletecek yeni bir model geliyor

Almanya'ya kiracıların yükünü hafifletecek yeni bir model geliyor

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ev sahiplerini binalarını yenilemeye teşvik etmek için C02 (kalorifer yakıt) vergisiyle ilgili yeni bir model geliştirdi.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck(Yeşiller) CO2 (kalorifer yakıtı) vergisini yeniden düzenlemek istiyor. Şimdiye kadar kiracılar masrafları tek başına karşılıyordu. Habeck, şimdi masrafların bir kısmını ev sahiplerine yüklemek istiyor. Bunun için sekreteri Patrick Graichen tarafından aşamalı bir model hazırlandı. Yeni modele göre ev ne kadar eski ise ev sahibinin vergideki payı o kadar artıyor. Ev sahipleri evlerinin yalıtım ve yenilemesi yaptıklarında ise bu vergi yükünden muah olabiliyor. 

100 Euro’ya kadar yıllık tasarruf

Kiracılar derneği, binanın yalıtım enerji standardına bağlı olarak, kiracılar için olası tasarrufun yılda 100 Euro’ya kadar veya daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Sonraki yıllarda daha da fazla tasarruf edilebilir. Dernek direktörü Melanie Weber-Moritz, enerji yalıtımı açısından kötü durumda olan binalarda kiracıların CO2 maliyetlerinden tamamen muaf tutulmasını talep ediyor.

Bu düzenleme ile Habeck, ev sahiplerini binalarını yenilemeye teşvik etmek istiyor. FDP uzmanı Daniel Föst, bu modelin “en adil çözüm” olduğunu söylüyor.

Düzenlenen bu modelin tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği belli değil. Habeck, 1 Haziran’ı hedefliyor. 

Bu modelden ise ev sahipleri memnun değil. Olası maliyet artışlarından korkuyorlar. Haus&Grund Başkanı Kai Warnecke, “Hükümet, kiracıları ve ev sahiplerini rahatlatmak için iklim parasını piyasaya sürmeli” dedi.

Tuğba Ünal 

 

 

HABERE YORUM KAT