Almanya’ya dış ticarette kötü haber!

Almanya’ya dış ticarette kötü haber!

Ülkenin dış ticaret fazlası 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 4,2 düşerek 172,9 milyar euroya geriledi

Başta ABD olmak üzere yurt dışında ağır eleştirilere neden olan Almanya’nın dış ticaret fazlası, 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 4,2 gerileyerek, düşüşünü beşinci yıla taşıdı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin dış ticaret fazlalığına ilişkin 2021 verilerini açıkladı.

Buna göre, Almanya’nın dış ticaret fazlası 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 4,2 düşerek 172,9 milyar euroya geriledi. Böylece, söz konusu fazlalıkta düşüş 5'inci yıla taşındı. Ülkenin ticaret fazlası 2016’da yaklaşık 250 milyar euroya ulaşarak rekor kırmıştı.

2021'de Almanya’nın en çok dış ticaret fazlası verdiği ülke 50 milyar euro ile ABD oldu. Komşu ülke Fransa, geçen yıl 40 milyar euro ile en fazla dış ticaret fazlalığı oluşturulan ikinci ülke konumunu korurken, İngiltere 33 milyar euro ile üçüncü sırada yer aldı.

Çin'e karşı 38,1 milyar euro ticaret açığı

Almanya'nın doğal gaz ve petrol ithalatı nedeniyle Rusya ile dış ticarette 2021'de 6,5 milyar euro açık görüldü.

Almanya, 2021’de Rusya'dan 19,4 milyar euroluk petrol ve doğal gaz ithal etti. Bu da Rusya'dan yapılan tüm ithalatın yüzde 58,7'sine denk geldi.

Almanya'nın Çin'e karşı ticaret açığı ise geçen yıl 38,1 milyar euro olarak kayıtlara geçti. 2020'de söz konusu açık 20,4 milyar euro olarak hesaplanmıştı.

Almanya'nın özellikle makinelerde yüksek dış ticaret fazlası elde etmesi dikkati çekiyor.

2021'de bu alanda dış ticaret fazlalığı toplamda 104,0 milyar euroya ulaştı. Dış ticaret fazlalığında 95,7 milyar euro ile motorlu taşıtlar ve yedek parçaları ikinci ve 43,0 milyar euro ile kimyasal ürünler üçüncü sırada yer aldı.

Ham petrol ve doğal gazda 60,8 milyar euro ve tarım ürünlerinde 22 milyar euro dış ticaret açığı oluştu.

Öte yandan, Almanya’nın ticaretteki baskın gücü diğer ihracata dayalı ekonomilerin tepkisini çekiyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, sürekli ABD ekonomisine zarar verdiği gerekçesiyle Almanya'nın ticaret fazlası elde etmesini eleştirerek, Alman otomobillerine ek gümrük vergisi uygulamakla tehdit etmişti.

AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da Almanya’nın ticarette elde ettiği söz konusu fazlalığı defalarca eleştirdi. Eleştirilerin odak noktası bu fazlalığın dengesizliklere yol açabileceği ve bu nedenle küresel ekonomi için bir tehdit oluşturabileceği oluyor.

Artı49

HABERE YORUM KAT