Almanya’ya 33 yıl önce işçi olarak gitti: 6 çocuklu imam nikahlı eşini Alman kadınla aldattı

Almanya’ya 33 yıl önce işçi olarak gitti: 6 çocuklu imam nikahlı eşini Alman kadınla aldattı

Ankara'da kendisini 47 yıl boyunca evlilik vaadiyle dolandıran imam nikahlı eşi Bayram Ş.'ye tazminat davası açan A.İ., davayı kazandı.

Ankara'da yaşayan A.İ, 1976'da hayvancılıkla uğraşan Bayram Ş.'nin evlenme teklifini kabul etti. İmam nikahı kıydıran Bayram Ş., A.İ'ye resmi nikah sözü verse de bunu yerine getirmedi. A.İ., 1981'de ilk çocuğunu dünyaya getirdikten sonra Bayram Ş'den bir kez daha resmi nikah yapılmasını istedi. Bayram Ş. köydeki işlerinin yoğunluğunu bahane ederek A.İ'nin talebini erteledi. Bayram Ş. ile A.İ'nin 1990'a kadar 4 çocuğu oldu. A.İ. 1990'da beşinci çocuğuna hamileyken Bayram Ş. işçi olarak Almanya'ya çalışmaya gitti. Daha sonra Bayram Ş. Almanya'da yabancı bir kadınla yaşamaya başladı.

TALEBİ YİNE REDDEDİLİNCE DAVA AÇTI

Almanya'dan izne dönen Bayram Ş. ile A.İ.'nin 1993'te 6. çocukları dünyaya geldi. A.İ, akrabalarından ve köylülerinden utandığını, çocuklarının büyüdüğünü belirterek, resmi nikah talebini Bayram Ş'ye tekrar iletti.

Bayram Ş, "Çocuklar zaten büyüdü. Ne yapacaksın nikahı?" diyerek, A.İ'nin resmi nikah talebini geri çevirdi. Bayram Ş, talebinde ısrar eden A.İ'ye fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladı. Bunun üzerine A.İ, Avukat Ceren Atalay aracılığıyla Bayram Ş'ye, 'Evlilik vaadiyle kişilik hakkı ihlalinden' kaynaklanan manevi tazminat davası açtı.

'KADIN VE ANNELİK ONURU ZEDELENDİ'

Sabah’tan Dilhan Dumanoğlu’nun haberine göre, Ceren Atalay tazminat davası dilekçesinde, A.İ.'nin Bayram Ş'nin haksız fiili sebebiyle yeniden yaşam kurma şansını yitirdiğini, toplum içinde zor duruma düştüğünü, böylece 6 çocuğuyla tek başına hayatta kalma mücadelesi verdiğini ifade etti. Dilekçede A.İ.'nin kadın ve annelik onurunun da zedelendiğini belirtilirken, Bayram Ş'den müvekkilinin bugüne kadar uğradığı manevi zararı temerrüt faiziyle talep etti.

120 BİN TL TAZMİNATA HÜKMEDİLDİ

Ankara 32. Asliye Hukuk Mahkemesi, Bayram Ş.'nin 120 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme kararında, tarafların evlenmek için yöresel gelenekleri yerine getirdikleri, dini nikah ile bir araya geldikleri, resmi nikahın yapılmadığı, bu birliktelikten çocuklarının olduğu, davacının ve davalının resmi olarak bekar oldukları belirtildi.

A.İ'nin resmi nikah yapılacağı inancı ile Bayram Ş. ile karı-koca hayatı yaşadığı, resmi nikah yapılacağı vadedildiği için evlenecekleri inancına kapıldığı belirtilen kararda, "Davacının, davalı tarafından evlenme vaadiyle kandırıldığı, bunun etkisi altında gerek fiziksel gerek ruhsal anlamda zarara uğratıldığı, bundan elem ve üzüntü duyduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı.