Almanya'nın yeni baş belası: Papağan gribi...

Almanya'nın yeni baş belası: Papağan gribi...

Dünya Sağlık Örgütü, Almanya'da "papağan gribi" (Ornitoz) vakalarında, özellikle Hannover çevresinde yükseliş gözlendiğini açıkladı.

Almanya'da uzmanlar, ülkenin yeni bir salgınla karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. Yetkililerden gelen açıklamalara göre, özellikle Hannover çevresinde yayılan "papağan gribine" bağlı olarak, birkaç vaka tedavi altına alındı. Belirtileri normal gribe benzeyen hastalık, kuluçkaya yattığı bünyelerde ciddi zatürre tehlikesi doğuruyor.

Normalden daha fazla insanın Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde kuşlardan bulaşan Ornitoz hastalığına yakalandığı belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü, vaka sayısının geçen yılın Kasım ve Aralık aylarından bu yana önemli ölçüde arttığını bildirdi.

DSÖ'ye göre, simdiye kadar hastalığa bağlı olarak Danimarka'da 4, Hollanda'da ise 1 ölüm vakası yaşandı.

ENFEKTE HAYVANLARLA TEMAS HALİNDE BULAŞIYOR

Bulaşıcı hastalığa Chlamydophila psittaci bakterisi neden olmaktadır. Patojenler çoğunlukla papağanlarda, güvercinlerde, martılarda ve diğer kuşlarda bulunuyor. Enfeksiyon, enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla veya örneğin kafesleri temizlerken dışkı tozunun solunmasıyla bulaşıyor. DSÖ'ye göre, evcil hayvan dükkanlarında, veteriner muayenehanelerinde veya kümes hayvanı fabrikalarında hayvanlarla çalışan insanlar, hastalıktan daha çok etkileniyor.

SALGIN, EVCİL KUŞ SAHİPLERİNİ BULDU

DSÖ, Almanya'da da Aralık ayında 5, 2023 yılı genelinde ise 14 teyit edilmiş vaka olduğunu bildirdi. Vakalara bu yıl 20 Şubat'a kadar 5 teyit edilmiş vaka daha eklendi. Yıl boyunca Hannover çevresinde bir kümelenme olduğu gözlendi. Etkilenenlerden 16'sı hastanede tedavi gördü. Kendi ifadelerine göre, hiçbiri yabani kuşlarla temas etmemişken, dörtte birinin güvercin, papağan veya tavuk gibi evcil hayvanları olduğu anlaşıldı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT