Almanya’nın sarı yeleklileri mi? Frankfurt Havaalanı’nda Türk işçiler de direnişte

Almanya’nın sarı yeleklileri mi? Frankfurt Havaalanı’nda Türk işçiler de direnişte

Avrupa’nın en büyük havaalalanlarından Frankfurt Havaalanı bünyesindeki işten çıkarmalar “sarı yeleklilerin” tepkisiyle karşılandı. Havaalanındaki bir taşeron şirkette çalışanlar, haklarının gasp edildiğini ileri sürerek direnişe başladı.

Federal Almanya’da koronavirüs günlerinde devletten en büyük desteği alan şirketler arasında ilk sıralarda bulunan Frankfurt Havaalanı, bir anda Almanya’nın “sarı yeleklileriyle” karşı karşıya kaldı. 

Frankfurt Havalaalanı ile ülkedeki başka havaalanlarında da hizmet sunan bir şirket, koronavirüs ve küçülme gerekçesiyle 4 ay kadar önce aralarında Türklerin de bulunduğu 25 şoföre çıkış vermeye başladı. Sendika da zor durumda olduğu ileri sürülen şirkette bir bütün bölümün kapatılmasına onay verince, 238 kişi işsizlikle karşı karşıya kaldı. 

02.jpg

İşçilerin bir bölümünü bir başka taşeron firmaya aktarma kararı alan şirket, özellikle tazminat haklarında büyük bir kesintiye gidince işçilerin protestosuyla karşılandı. İşçi temsilciliği ve ülkenin en büyük hizmet sendikası Verdi’nin, bilirkişi olarak atanan heyetle birlikte kendilerine sahip çıkmadığını ileri süren işçiler, istifa ederek bir başka sendikaya üye oldular. Karar ve muameleyi protesto eden işçiler kendilerine önerilen “çözüme” direneceklerini bildirdiler. 

TAZMİNAT DEĞİL GASP 

Korona gerekçesiyle tüm tarihsel kazanımlarının adım adım ellerinden alınmaya çalışıldığını hatırlatan direnişçi işçiler, Frankfurt Havaalanı’nda sembolik karaktere sahip bir cepheleşme yaşadıklarını belrttiler. Bazıları 20 yıldır bu şirkette çalışan işçiler, kendilerine şirkette çalıştıkları her yıl için tazminat olarak son maaşlarının yüzde 5’inin sunulduğunu hatırlattılar ve bunu kabul etmeyeceklerini belirttiler. Bu arada birçok işçiye 4 aydır ücret ödenmediği de ileri sürüldü. 

Dün ve bugün Frankfurt Havaalanı’nda yeni protesto yürüyüşleri gerçekleştiren işçiler, tarihsel haklarının “korona gerekçesiyle” ellerinden alınmasına göz yummayacaklarını vurguladılar. Yapılan konuşmalarda kendilerine layık görülen muamelenin de sineye çekilmeyeceği kaydedildi. Direnişi destekleyen eski bir Opel işçisi Türk sendikacı, “İşçi sınıfının 200 yıllık tarihsel kazanımları ortadan kaldırılıyor. Bu haklar büyük bedeller ödenerek kazanıldı. Şimdi kolayca elimizden alınmasına izin veremeyiz” diye konuştu. 

Bu arada işsizlik gerçeğiyle yüz yüze kalan bir Türk işçi, “Mahkemedeki hâkim bile duruşmaya bir saat geç geldi, bizi azarladı.. Gelecek duruşmayı da mayıs ayına bıraktı. Yani politikacısı, sendikacısı, hatta mahkemedeki hâkimi bile bize karşı” diye konuştu.  

Konuşmalar sonrasında geniş havaalanı bünyesinde bir yürüyüş gerçekleştiren yeni “sarı yeleklilere”, aralarında Türk işçi ve sanatçılarının da bulunduğu Rüsselsheim Barış Korosu küçük bir konser verdi.  

+49-FRANKFURT

FOTO: SELAHATTİN MAMAK

HABERE YORUM KAT