Almanya'nın dışa bağımlılığında en önemli 7 sektör!

Almanya'nın dışa bağımlılığında en önemli 7 sektör!

Almanya her ne kadar çok güçlü bir ekonomiye sahip olsa da dışa bağımlı olduğu bir çok alan var.

Almanya güçlü ekonomisine rağmen özellikle petrol ve elektronik parçalarda diğer ülkelere bağımlı.

1. İlaç

2022 yılında yaklaşık 83 milyar avro değerinde ilaç ve benzeri ürün ithal eden Almanya, tedarik darboğazlarını gidermek için de yeni düzenlemeler getirmek istiyor. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), üreticilerin Almanya'daki çocuk ilaçları için daha yüksek satış fiyatları talep etmesine izin vermeyi planlıyor. Prensip olarak, önemli ilaçları birkaç ay saklama zorunluluğu da bulunuyor.

2. Elektronik Cihazlar


Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) , Alman ekonomisinin bazı ürün gruplarında özellikle Çin'e bağımlı olduğunu yazıyor . Bunlar arasında dizüstü bilgisayarlar (2021'de ithalat payı yüzde 80) ve cep telefonları (yüzde 68) yer alıyor.

3. Bilgisayar çiplerindeki yarı iletkenler

Diğerleri gibi, Almanya da yarı iletkenler söz konusu olduğunda Çin'e değil, Tayvan'a bağımlı. Tayvan'ın dünya ekonomisi için bu kadar önemli olmasının nedeni bu ve Çin ile Tayvan arasındaki bir çatışmanın en büyük sebeplerinden biri. Çünkü yarı iletkenler, neredeyse tüm teknik cihazlarda bulunan mikroçiplerin ana bileşenleri. Akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlardan arabalara, televizyonlara ve silahlara kadar, çipler neredeyse her şeyde bulunuyor.

Bağımlılıkları azaltmak için ABD ve AB yeni çip fabrikaları kurmak istiyor ve bu amaçla toplam 43 milyar avro sağlıyor.

4. Tekstil ürünleri

Almanya sadece eski kıyafetleri ihraç etmede gerçekten iyi değil, aynı zamanda Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'na ( BMWK ) göre, aynı zamanda tekstil ithalatında ABD, Vietnam ve Çin'den sonra geliyor IfW'den alınan veriler, Almanya'nın sözde "eğrilmiş kumaş" ithalatındaki payının 2021'de yüzde 69 olduğunu gösteriyor. Federal İstatistik Ofisi'ne göre Almanya, 2022'de yaklaşık 57 milyar avro değerinde giyim ve tekstil ithal etti.

5. Petrol, Doğal Gaz ve Kömür

Almanya 2022'de yaklaşık 13 milyar avro değerinde petrol, doğal gaz ve kömür ithal etti. Ukrayna savaşı ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar Rus gazına ne kadar bağımlı olduğumuzu gösterdi. Rus ham petrol ve doğal gaz ithalatı Şubat 2022'de 2,2 milyar avrodan Şubat 2023'te sadece 4,2 milyon avroya (yüzde -99,8), kok fırını ve petrol ürünleri ithalatı 353 milyon avrodan 30 milyon avroya (yüzde -91,4) düştü. , kömür ithalatı 347 milyon avrodan 26 milyon avroya (yüzde -92,5) düştü. Almanya bu amaçla şimdi örneğin Katar ile enerji ortaklığına giriyor .

6. Nadir toprak elementleri, cevherler ve metaller

Almanya, cevher yataklarında bulunan nadir toprak elementleri ve metaller gibi mineral hammaddeler için özellikle diğer ülkelere bağımlı. Deutsche Welle tarafından bildirildiği üzere BDI Başkanı Siegfried Russwurm, Hammadde Kongresi'nde otomobil endüstrisi, enerji geçişi ve dijitalleşme için bunlara ihtiyaç duyulduğu konusunda uyardı . Çin, teknolojik değişimle bir sorun haline gelebilecek nadir toprak madenciliği üzerinde bir tekele sahip.

7. Tarım Ürünleri

Almanya 2022'de 37 milyar avro değerinde tarım ürünleri ithal etti. Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılasında (GSYİH) tarımın payı yalnızca yüzde 0,8 civarında . Almanya'da 2000 yılına göre gıda yetiştirmek için daha az tarla kullanılıyor. Aynı zamanda, yurtdışında gıda yetiştirilen ve ardından Almanya'ya ithal edilen alanların sayısı arttı. 2013 yılında Die Welt gazetesinde bu konuda "Almanya tarım alanlarında dışa bağımlıdır" manşeti atılmıştı .

HABERE YORUM KAT