Almanya'dan Ukrayna'ya gönderilecek silahlarla ilgili kafa karıştıran açıklama

Almanya'dan Ukrayna'ya gönderilecek silahlarla ilgili kafa karıştıran açıklama

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir seçim etkinliğinde yaptığı konuşmada Ukrayna’yı savunma silahları ile donatmaya devam edeceklerini söyledi. Ancak Savunma Bakanı Christine Lambrecht’ten gelen aksi yönde açıklamalar, kafaları karıştırdı.

Güvenlik ve özgürlükleri için mücadele eden Ukraynalıları desteklediklerini belirten Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Almanya'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatını savunmuştu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Ukrayna'nın da kendini korumasına yardımcı olmayı sürdüreceğiz. Savunma silahları ile donatacağız. Bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz" dedi. Scholz, dün Londra’da Başbakan Boris Johnson’la buluştuktan sonra yaptığı açıklamada da Almanya’nın ilk kez bir savaş bölgesine silah ve askeri teçhizat göndererek uzun yıllardır sürdürdüğü politikasını değiştirdiğini belirtmiş ve bu politikayı sürdüreceğini söylemişti.

Kriz bölgelerine silah göndermeme ilkesini ısrarla sürdüren Almanya'da, Ukrayna'ya silah gönderilmesine ilişkin bir açıklama da Savunma Bakanı Christine Lambrecht'ten geldi.

Lambrecht Ukrayna'ya Alman ordusunun envanterinden silah ve teçhizat gönderilmesinin artık pek mümkün olmadığını belirtti. Lambrecht sevkiyatın doğrudan savunma sanayi tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Ancak açıklama Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht’ten Başbakan Scholz’un ifadeleri ile çelişen açıklamalar geldi. Savunma Bakanı, Ukrayna’ya Alman ordusunun envanterinden silah ve teçhizat gönderilmesinin artık mümkün olmayacağını açıkladı.

"Dürüst olmam gerekirse, artık ordumuzun envanterinden sevkiyatlarda sınıra ulaştık" şeklinde konuşan bakan, bu karara gerekçe olarak Alman ordusunun savunma kabiliyetinin muhafaza edilmesi gerekliliğini gösterdi ve Ukrayna’nın istediği silah sevkiyatının bundan sonra doğrudan savunma sanayi tarafından karşılanabileceğini açıkladı.

Bakan Lambrecht’in sözleri Berlin’de şaşkınlığa neden oldu. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 7 Nisan’da Brüksel'de düzenlenen NATO toplantısında Almanya’dan Ukrayna'ya ağır silahların sevkiyatının yapılmasının düşünüldüğünü açıklamıştı.

Kaynak:Amerikanın Sesi
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT