Almanya'dan Türkiye'ye on binlerce ton atık

Almanya'dan Türkiye'ye on binlerce ton atık

Almanya’da 2023 yılında toplam 158 bin ton atık plastik ihraç edildi. Asya, ihraç edilen bölgeler arasında başı çekerken, Türkiye'ye de 86 bin ton atık ihraç edildi!

Almanya'nın Asya'ya plastik atık ihracatı geçen yıl neredeyse yarı yarıya arttı. Atık Yönetimi Derneği (BDE)'nin istatistiklerine göre, 2023 yılında Almanya'dan Asya'ya yaklaşık 158 bin ton plastik atık gönderildi; bu rakam bir önceki yıla göre yaklaşık 51 bin ton daha fazla.

TÜRKİYE ZİRVE SIRALARDA

BDE istatistiklerine göre, Asya'ya yapılan ihracat, Almanya'dan yapılan tüm plastik atık ihracatının dörtte birini oluşturuyor. 2023'teki ana müşteriler Hollanda (yaklaşık 126.000 ton) olurken, onu Malezya (90.000), Türkiye (86.000), Polonya (65.000), Endonezya (40.000), İsviçre (39.000), Avusturya (38.000) ve Belçika (30.000) izledi. Vietnam (25.000) ve Çek Cumhuriyeti (16.000) de en önemli on alıcı ülke arasında yer aldı.

Atık yönetimi endüstrisinin bakış açısına göre, bu tür ihracatların belirli bir miktarı küreselleşme zamanlarında "normal işlerin" bir parçası kabul edilmeli. İhraç edilen atıkları ithal eden ülkeler, bu tür hammaddelere olan taleplerini karşılayabileceği ve doğru kullanıldığında ekonomi için katma değer sağlanabileceği ileri sürülüyor.

ATIKLARIN İHRACATI DURDURULMALI

Ancak çevreciler, ihraç edilen ülkelerdeki düzenleme ve kontrollerin zayıf olduğuna ve bu tür ihracatların büyük ölçüde kırsal alanlarda ve denizlerde atık olarak son bulduğuna dikkat çekiyor.

Greenpeace Derneği, bu tür ihracatların acilen yasaklanması çağrısında bulunuyor. Greenpeace uzmanı Viola Wohlgemuth, "Plastik atıklarımız Almanya'da geri dönüştürülmeli, aksi takdirde plastik atıkların geri dönüşümü hikayesi gerçekçi değil" dedi. Wohlgemuth, Asya'ya gönderilen atıkların geri dönüştürülmüş olarak kategorize edilmesinin ve böylece geri dönüşüm oranının artmasının açıkça bir yalan olduğunu da belirtti.

ARTI49