Almanya'dan tüm göçmenleri gönderirseniz ne olur?
Almanya göçmenlerin geleceğini tartışıyor. 23 Şubat seçimlerinde göçmen karşıtı ve aşırı sağcı AfD'nin yüksek oy alması bekleniyor. Yine aynı şekilde merkez sağda yer alan CDU/CSU da çok yüksek ihtimalle seçimlerden birinci parti olarak çıkacak.
Peki, son dönemde iyice "hedef" haline gelen göçmenler, bugün Almanya'yı terk etse Almanya'dan geriye ne kalır?
Almanya'da göçmenler özellikle; inşaat, tarım, lojistik, sağlık, turizm ve hizmet sektörlerinde yoğun olarak çalışıyor. Ve tüm bu sektörler göçmenlere bağlı şekilde ilerliyor. Bugün göçmenlerin terk ettiği Almanya'da bu sektörlerde ciddi krizler yaşanır, çalışacak insan bulunamaz.
Durma noktasına gelir...
Almanya'da göçmenlerin yoğun olarak çalıştığı sektörleri şöyle sıralayabiliriz:
- İnşaat: Özellikle vasıfsız ve yarı vasıflı işlerde göçmenler önemli bir rol oynar. Göçmenlerin olmadığı bir senaryoda projeler yavaşlar veya durma riskiyle karşı karşıya kalır.
- Tarım: Mevsimlik işçilerin büyük bir kısmı göçmenlerden oluşuyor. Göçmenlerin ülkelerine gönderildiği bir durumda; mevsimlik işgücü eksikliği nedeniyle hasat ve üretim durma noktasına gelebilir.
- Lojistik ve Taşımacılık: Kurye, kamyon şoförlüğü ve depo işlerinde göçmenler yoğun olarak çalışıyor. Almanya bugün hala kamyon şoförleri için ülkeye göçmen çağırmakta, vizeleri kolaylaştırmaya çalışmakta. Kuryecilik yapanların da yüzde 95'ini göçmen kökenliler oluşturuyor. Hal böyle olunca da, göçmenlerin gönderildiği bir Almanya'da taşımacılık ve dağıtım ağı çok ağır şekilde sekteye uğrar.
- Sağlık: Hemşire, bakıcı ve temizlik personeli gibi alanlarda göçmenler önemli bir paya sahip. Onca yabancı çalışana rağmen sektörde açık çok büyük, kapanabilmiş değil. Yine bu alanda da vize işlemleri hızlandırılıyor ve bir an önce açığın giderilmesi hedefleniyor. Göçmenlerin ülkeden gönderilmeye çalışıldığı bir durumda; özellikle yaşlı bakımı ve hastanelerde ciddi personel eksikliği yaşanır, işler durma noktasına gelir.
- Turizm ve Hizmet: Oteller, restoranlar ve temizlik sektöründe göçmen işgücü yaygındır. Göçmenlerin olmadığı bir senaryoda, bu sektörlerde hem işçi açığı yaşanır hem de hizmetlerin kalitesi ciddi oranda düşer.
- Üretim ve Sanayi: Fabrikalarda montaj hattı işlerinde göçmenler sıklıkla çalışıyor. Göçmenler olmadığında fabrikalarda çalışacak işçi bulmak zoraşır, sektör ciddi anlamda krize girebilir.
- Bilm: Birçok uluslararası bilim ve kimya firmalarında nitelikli göçmenler çalışmalar yürütüyor. Bu sektörde de göçmenlerin olmaması çok büyük aksamalara neden olacaktır.
- IT alanı: Tıpkı bilim alanında olduğu gibi bu alanda da Alman ekonomisi göçmenlere büyük ihtiyaç duyuyor. Her yıl IT alanındaki açığı kapatmak için 3. ülkelerden çok sayıda alım yapılıyor. Göçmenlerin olmadığı bir Almanya'da IT kısmı çökme noktasına gelebilir.
Kısacası...
Göçmenler, Almanya ekonomisinin önemli bir parçası ve özellikle belirli sektörlerdeki varlıkları kritik öneme sahip. Göçmen işgücünün eksikliği, bu sektörlerde ciddi sorunlara yol açabilir ve Almanya'nın kötü giden ekonomisini daha da olumsuz etkiler!
ARTI49