Almanya'dan "savaşa hazırlık" mesajı: Savunma harcamalarında rekor seviye!

Almanya'dan "savaşa hazırlık" mesajı: Savunma harcamalarında rekor seviye!

Almanya'dan kritik bir açıklama geldi. Almanya, otuz yıldan bu yana ilk kez gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde ikisi oranında savunma harcaması yaptığını açıkladı.

Almanya, otuz yıldır ilk kez NATO'ya gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde ikisine denk gelen bir savunma harcaması planladığını bildirdi. Alman hükümeti bu yıl için için rakamlara dönüştürüldüğünde 73 milyar dolara karşılık gelen bir savunma bütçesi sunacak. Bu rakam son on yıllar için bir rekor olarak gözüküyor.

NATO arşivlerindeki belgelere göre, Almanya geçmişte en son 1992 yılında gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde ikisini savunma giderlerine harcamıştı. Soğuk Savaş yıllarında bu oran genellikle yüzde üçün üzerinde ilerlemişti.

STOLTENBERG SAYILARI AÇIKLADI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, üye ülkelerin yaklaşık üçte ikisinin gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde ikisini savunmaya harcadığını duyurdu.

NATO'nun mevcut savunma harcamaları hedefi, üye ülkelerin her yıl gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde ikisini savunmaya yatırmalarını öngörüyor. Bu hedef geçen yaz Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında belirlenmişti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT