Almanya'dan Rusya çıkışı: Yıkımın faturasını Putin ödesin

Almanya'dan Rusya çıkışı: Yıkımın faturasını Putin ödesin

Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze Rusya'nın Ukrayna'da meydana gelen yıkımın faturasını üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna'da savaş ve yıkım devam ederken, uluslararası düzlemde ülkeye yardım çabaları da sürüyor. Londra'da 60'dan fazla ülkeden delegenin hazır bulunduğu Ukrayna'nın yeniden inşası ve modernizasyonu için kaynak sağlamak üzere düzenlenen uluslararası konferansa katılan Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, DW'ye verdiği demeçte, Rusya'nın Ukrayna'da meydana gelen yıkımın faturasını üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Schulze "Yok ettiklerini ödemek zorundalar. Uluslararası hukuk bunu gerektirir. Ödemeleri gerektiği aşikar. Bütün altyapıyı yok ettiler, evleri yok ettiler, ve bunu ödemek zorundalar” dedi.

İngiliz temsilciler, bağış konferansında donörlerin 60 milyar euro taahhütte bulunduğunu duyururken, bu rakamın 50 milyar euroluk kısmı AB'nin bu hafta açıkladığı yardım paketinden geliyor. ABD de enerji ve altyapı alanlarına odaklanan 1,3 milyar dolarlık yardım planlıyor. İngiltere 240 milyon pound, Almanya ise 381 milyon euro insani yardım taahhüdünde bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, taahhütlerin Ukrayna'da orta vadede bir tür ekonomik istikrar sağlamaya yardımı olacağını ve "özel sektörün muazzam potansiyelini" ortaya çıkarmaya odaklandıklarını söyledi.

Cleverly, Google, Siemens, Vodafone, Virgin Grubu gibi şirketlerin de aralarında olduğu 42 ülkeden 500 şirketin taahhütte bulunduğunu aktardı. Cleverly "Hükümetler, uluslararası kuruluşlar, şirketler ve sivil toplumun temsilcileri olarak Ukrayna'ya ve Ukraynalılara onların yanında olduğumuzu gösterdik" dedi.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum