Almanya'daki elektrik faturalarını gören Türkiye'dekilerin içi cız etti

Almanya'daki elektrik faturalarını gören Türkiye'dekilerin içi cız etti

Türkiye’de elektrik faturaları vatandaşa saç baş yoldururken Almanya’da aylık elektrik faturası 10 paket sigaraya parasına denk geliyor.

Ülkede elektriğe yüzde 40’a varan zam yapılmasına karşın maaş zamlarıyla gelir gider dengesi bozulmayan vatandaşların gündeminde zamların olmadığı belirtiliyor.

Türkiye’de elektriğe yapılan yüzde 52’ye varan zam, faturaların gelmeye başlamasıyla vatandaşlardan tepki çekmeye başladı. İlk kademe elektrik kullanımı 210 kilovatsaate çıkarılırken bu kademede yapılan zam yüzde 52’ye vardı.

Vatandaşlar, elektrik şirketlerinin elektrik faturalarının daha yüksek çıkması için 32 günde bir sayaç okumaya geldiğini belirterek duruma tepki gösterirken faturalar iktidara yakın yazarlarında tepkisiyle karşılandı.

10 PAKET SİGARAYA DENK GELİYOR
Sosyal medya hesaplarından eski faturalarını ve yeni faturalarına paylaşan vatandaşlar yüzde yüze varan artışa isyan etti. Maaş zamlarının aynı oranda artmamasıyla alım güçleri düşen vatandaşlar saç baş yolarken Almanya’da elektrik faturalarının ne kadar olduğunu araştırdık. Yeniçağ’dan Tolga Şahin’in haberine göre, Almanya’da bir vatandaşın aylık elektrik faturasına ödediği ücret 10 paket sigara parasına denk geliyor. Elimize ulaşan bir faturada aylık elektrik faturasının 73 Euro geldiği görülürken Almanya’da bir paket sigaranın satış fiyatı ise 7.30 Euro.

ZAM VAR AMA TEPKİ YOK
 

Yeniçağ'dan Tolga Şahin'in haberine göre Almanya’da da elektriğin yüzde 40’a yakın zamlandığı ifade edilirken aynı oranda yapılan zamlar nedeniyle gelir gider dengesi bozulmayan vatandaşların bu duruma tepki göstermediği belirtiliyor.

FATURALAR SENELİK OLARAK BELİRLENİYOR
Almanya’da senelik olarak elektrik açılış başvurusu yapıldığında evde yaşayan birey sayısı ve elektrikle çalışan aletlere göre bir hesaplama yapılıyor ve ona göre senelik bir fatura kesiliyor.

Sayaçların her ay değil yıl sonu ödendiği ülkede elektrik açılışında hesaplanan bedelden az elektrik kullanımı gerçekleştirildiyse bu fark faturadan düşülüyor ve bir sonraki senenin hesaplaması kullanılan elektrik kilowatt’ı üzerinden yeniden yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
2 Yorum