Almanya'da yıllık enflasyon geriledi

Almanya'da yıllık enflasyon geriledi

Almanya'da yıllık enflasyon nisan ayında enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle beklenildiği gibi yüzde 7,2 olarak ölçüldü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, nisanda tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış kaydetti. Nisan ayında gıda fiyatları yüzde 17,2 artarken, enerji fiyatları yüzde 6,8 arttı ve hizmetlerdeki artış yüzde 4,7 oldu. AB uyumlu TÜFE de nisanda aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 7,6 yükseldi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana özellikle enerji ve gıda fiyatlarının arttığı ve bunun enflasyon üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirtildi. ECB'nin faiz artırımları konusunda ne kadar ileri gideceği ve hangi hızda ilerleyeceği enflasyonun görünümüne bağlı olacak. ECB, birkaç ay içinde ana faiz oranlarını 6 artırırken, analistler ECB'nin 5 Mayıs'ta faiz oranlarını tekrar artırmasını bekliyor.

Alman ekonomisi, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılaması nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde büyüme gösteremedi. Ancak, bu sıfır büyüme teknik olarak resesyona girme anlamına gelmedi. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,5 küçülen Alman ekonomisi, üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanmadığı için resesyona girmedi.

HABERE YORUM KAT