Almanya’da yetkililerden çağrı: Çocuklarınızı uzak tutun
Almanya, Avusturya ve İsviçre'den 40'ın üzerinde tanınmış araştırmacı alarm verdi.
Kreşler de dahil olmak üzere okullarda ve okul öncesi kurumlarda dijitalleşmenin derhal durdurulması çağrısında bulunuyorlar.
Yapılan açıklamaya göre, dijital medyanın "çok büyük dezavantajlara ve çocukların ve gençlerin gelişim ve eğitim süreçlerine zarar vermesine" neden olduğuna dair bilimsel kanıtlar arttığından, 6. sınıfa kadar bir moratoryum (sözleşmeyle kabul edilen veya yasal olarak zorunlu bir erteleme) kesinlikle gerekli.'' Eğitim ve Bilgi Derneği bu talebi eğitim bakanlarına sunduğu bir dilekçeyle yayınladı.
‘’DİJİTAL EĞİTİM ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR’’
Dilekçeyi ilk imzalayanlardan biri olan medya eğitimcisi Ralf Lankau, mevcut çalışmalara göre 6. sınıfa kadar derslerde tablet ve dizüstü bilgisayar kullanımının çocuklara zarar verdiğini söyledi. Dilekçeyi diğerlerinin yanı sıra doktorlar Mafred Spitzer ve Thomas Fuchs da imzaladı. Dijital cihazların öğretimde kullanımının artmasının sağlık, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkilerine bilimsel olarak vurgu yapan Lankau ‘’Dijital öğretim girişimi durdurulmalı." açıklamasında bulundu.
Dilekçede özellikle çocuklara otomatik olarak eğitim verip test etmeyi ve öğretmenin yerini almayı amaçlayan "yapay zeka"nın artan kullanımı eleştirildi.
KONTROLSÜZ İNTERNET ERİŞİMİ
Araştırmacılar ayrıca bir zamanlar eğitim kurumlarının dijitalleşmesinin öncüsü sayılan İskandinav ülkelerine de dikkat çekiyor. Ancak ünlü Karolinska Enstitüsü'nün bir raporuna dayanarak İsveç hükümeti, anaokullarını zorunlu olarak dijital cihazlarla donatma kararını revize etti. Dijital eğitimin iddia edilen olumlu bulguları kanıtlanamamakta, aksine öğrencilerin bilgi edinmeleri üzerinde büyük olumsuz etkiler ortaya çıktığı dile getirildi.
Alman Çocuk ve Ergen Hekimliği Derneği (DGKJ) de ekran başında geçirilen sürenin azaltılmasını öneren kılavuzlar yayınladı. Bu nedenle çocuklar kendi cihazlarına sahip olmamalı ve internete kontrolsüz erişime sahip olmamalı. ABD'de yapılan araştırmalar gençlerin dijital medyadan yoğun şekilde etkilenebildiğini ve bağımlı hale gelebildiğini, bunun da çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını gösteriyor.
ARTI49
Fotoğraf:Unsplash
ARTI49
Fotoğraf:Unsplash