Almanya'da yeni yaygın hastalık türedi: Bu belirtiler varsa dikkat
Şiddetli ishal, şiddetli kusma, karın krampları ve ateş: Robert Koch Enstitüsü'ne (RKI) göre, şu anda Almanya'da mide-bağırsak enfeksiyonlarının sayısı hızla artıyor. Ocak ayında enstitüye 8230 vaka bildirildi. Bu sayı, 3947 vakanın görüldüğü bir önceki yılın iki katından daha fazla.
Uzmanlara göre, RKI sadece resmi olarak bildirilen vakaları saydığı için bildirilmeyen vaka sayısının da önemli ölçüde yüksek olduğu tahmin ediliyor. Ancak vaka sayısının yüksek olması enstitü için endişe kaynağı değil. RKI sözcüsü Susanne Glasmacher, Redaktionsnetzwerk Deutschland'a yaptığı açıklamada, haftalık rakamların "şu anda yılın bu dönemi için normal bir artış gösterdiğini" söyleyerek, "Pandemi öncesi döneme kıyasla olağandışı bir şey görülmüyor" dedi. Pandemi sırasında, koronavirüs önlemleri nedeniyle genellikle daha az enfeksiyon görüldü.
AĞIR SEMPTOMLARA YOL AÇIYOR
Yine de, önleyici hekim ve tıp gazetecisi Christoph Specht, RTL/ntv'ye verdiği demeçte, "Hastalık şu anda norovirüsten muzdarip olan herkes için bir sorun" dedi. Bunun nedeni enfeksiyonun ağır semptomlara yol açmasıdır. Hastalık genellikle aniden şiddetli ishal, mide bulantısı ve aşırı kusma ile başlıyor. Buna genellikle karın ve kas ağrısıyla birlikte güçlü bir hastalık hissi, bazen de hafif ateş ve baş ağrısı eşlik ediyor. Şiddetli ishal, vücutta hızla sıvı eksikliğine yol açabilir ve bu da belirgin bir halsizlik veya baş dönmesi hissiyle fark edilebilir.
Specht'e göre, sıkı hijyen önlemleri enfeksiyona karşı koruma sağlıyor:
- Sifonu çekmeden önce tuvalet kapağını kapatın.
- Ellerinizi parmak aralarınız da dahil olmak üzere sabunla çok dikkatli bir şekilde yıkayın.
- Banyoyu iyi temizleyin.
- Enfekte kişilerle birlikte yaşayan herkes mutlaka tuvalet için dezenfektan kullanmalıdır.
SIVI ALIMI ÇOK ÖNEMLİ
Bununla birlikte, koruyucu önlemler virüsün bulaşmayacağının garantisi değildir. Specht, "Norovirüs, özellikle ortak kullanım alanlarında sorun yaratan bir virüstür" diyor. Kış aylarında hızla salgına dönüşür ve bu nedenle özellikle yaşlılar ve çocuklar için bir tehlike haline gelir. Hastalığın akut evresinde yüksek sıvı alımı çok önemlidir.
Hastalık genellikle bir ile iki gün sonra sona erer. Ancak Specht, norovirüsün hastalık belirtileri azaldıktan sonra en az iki gün boyunca bulaşıcı olmaya devam ettiği konusunda uyarıyor. Hatta RKI 7 ile 14 günden bahsediyor ve istisnai durumlarda patojen akut bir hastalıktan sonra haftalarca dışkıda atılmaya devam edebilir.
ARTI49
FOTOĞRAF: unsplash