Almanya'da yeni ittifak: CDU-SPD koalisyonu

Almanya'da yeni ittifak: CDU-SPD koalisyonu

Merkez sağ parti CDU ve sosyal demokrat parti SPD müzakere edilen koalisyon anlaşmasını onayladı. Böylece Wiesbaden eyalet parlamentosunda siyah-kırmızı bir ittifakın önü açılmış oldu...

Hessen eyalet seçimlerinden on hafta sonra merkez sağ parti CDU ve sosyal demokrat parti SPD, parti konferanslarında, müzakere edilen koalisyon anlaşmasını onayladı. Böylece Wiesbaden eyalet parlamentosunda siyah-kırmızı bir ittifakın önü açılmış oldu.

CDU'lu Hessen Eyalet Başkanı Boris Rhein ve SPD'li siyasetçi Nancy Faeser, koalisyon anlaşmasını önümüzdeki Pazartesi günü imzalamayı planlıyor.

DESTEKLEDİLER

CDU, küçük bir parti konferansında SPD ile koalisyonu açıkça destekledi. Frankfurt'ta koalisyon anlaşması taslağı sadece 1 karşı oyla geniş bir destek aldı. CDU'dan 133 delege hazır bulundu.

İki parti geçtiğimiz haftalarda 2024 ila 2029 yıllarını kapsayan 184 sayfalık hükümet programı üzerinde anlaşmaya varmıştı.

HAYAL KIRIKLIĞI

Daha önce de CDU'lu siyasetçi Rhein, SPD ile planlanan koalisyon anlaşması lehinde kampanya yürütmüş ve büyük alkış almıştı. "Bu, her şeyi bir araya getiren bir anlaşma" diyen Rhein, CDU seçim programında verilen sözlerin tutulacağını söyledi.

Rhein, mevcut krizler karşısında pek çok insanın hayal kırıklığına uğradığını ve korktuğunu söyledi. Rhein vatandaşları siyasete ve demokrasiye olan güvenlerini yeniden kazanmaya çağırdı. Rhein ayrıca, ülkede polis memurlarına yapılan muameleden bıktığını da açıkladı.

SPD %82 İLE KABUL ETTİ

SPD ise özel bir parti konferansı için Groß-Umstadt'ta bir araya geldi. Burada da koalisyon anlaşması gündemin tek önemli maddesiydi. Toplantıya katılan 317 SPD delegesi de büyük bir çoğunlukla CDU ile ittifak lehinde oy kullandı. Oylamada 253 lehte, 56 aleyhte ve sekiz çekimser oy kullanıldı. Böylece anlaşma yüzde 81.9 ile kabul edilmiş oldu.

Hessen'in SPD'li lideri Nancy Faeser, planlanan siyah-kırmızı koalisyonu bir "sorumluluk topluluğu" olarak tanımladı. Federal İçişleri Bakanı, öngörülen hükümet ittifakının bir "aşk uyumu" olmadığını söyledi. Faeser, taslak hükümet programına atıfta bulunarak "Bu koalisyon anlaşmasında her şey iyi değil" diye eklerken, mülteci politikasında "son derece acı verici" hedeflerin formüle edildiğini belirtti.

Frankfurt Federal Meclisi üyesi ve eyalet başkan yardımcısı Kaweh Mansoori ise, "Bu seçimi kazanmadığımızı biliyoruz" dedi. Mansoori, ancak yüzde 15'lik bir sonuçla, koalisyon anlaşmasının SPD'ye tanınabilir bir imza vermeyi başardığını da sözlerine ekledi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT