Almanya'da yeni dolandırıcılık yöntemi: SMS gönderip sözleşme yaptırıyorlar

Almanya'da yeni dolandırıcılık yöntemi: SMS gönderip sözleşme yaptırıyorlar

Aşağı Saksonya Tüketici Danışma Merkezi, bir uyarı yayımladı ve yeni bir dolandırıcılığa karşı dikkatli olunmasını istedi.

Almanya'da dolandırıcılar yine farklı yollar peşindeler. Kişisel verilere ulaşmak için türlü yollar deniyorlar. Yanlış düşünülmüş bir tıklama müşteriler için ciddi sonuçlar doğurabilir. Aşağı Saksonya Tüketici Danışma Merkezi bu nedenle bir uyarı yayınlıyor.

Devlet kurumu olarak tanıtıyorlar

Uyarı, suçluların SMS yoluyla ilgili kişilerin onayını aldığı yeni bir dolandırıcılıkla ilgili. Aşağı Saksonya'daki tüketici danışma merkezi, sözde saygın şirketlerin ilk olarak başka birinin kimliği altında bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Kendilerini bir tüketici danışma merkezi, Federal Ağ Ajansı ya da yerel bir enerji tedarikçisi olarak tanıtıyorlar.

Aşağı Saksonya'daki tüketici danışma merkezinde enerji hukuku uzmanı olan René Zietlow-Zahl, “Arayanlar güven tesis etme konusunda çok yaratıcı” diyor. Amaçları müşterilere enerji sözleşmeleri dayatmak. Bunu yapmak için suçlular sayaç numarası, isim ve adres gibi bilgileri elde etmek istiyorlar. Bu da istenmeyen bir tedarikçi değişikliğine yol açabilir.

Devreye burada SMS giriyor!

Ancak bu tehlikeli dolandırıcılıkla ilgili yeni olan şey, dolandırıcıların şimdi yeni bir sözleşmenin yazılı onayını almak için sözde bir yol bulmuş olmalarıdır. Tüketici Danışma Merkezi'nin açıklamasına göre, bu durumdan etkilenenler “telefon görüşmesine paralel olarak ya da kısa bir süre sonra bir bağlantı içeren bir kısa mesaj alıyor.”

“Danışmanlık seanslarında, mağdurlar bize linke tıklayarak bir sözleşme imzaladıklarını fark etmediklerini söylüyorlar. Çoğu durumda, sadece teklifi görmek ya da reklamı yapılan tarifeyi anlamak istemişlerdir” diyor Zietlow-Zahl.

Ancak tüketici danışma merkezi, bir bağlantıya tıklamanın “henüz rıza olarak yorumlanamayacağına” dikkat çekiyor. Bu dolandırıcılıktan etkilenen herhangi biri yeni bir sözleşmeye kandırılmışsa, hemen itiraz etmeli ve sözleşmeyi iptal etmeli.

Uzmanlar ayrıca herkesin iptal hakkına sahip olduğunu da açıkça belirtiyor. Telefondaki dolandırıcılar bazen bunun aksini iddia etmekte ve böylece baskı uygulamakta. İptal hakkı genellikle sözleşmenin imzalanmasından itibaren 14 gündür. Doğru bilgi verilmemişse, iptal süresi 1 yıl 14 güne kadar uzatılabilir” diye vurguluyor Zietlow-Zahl.

ARTI49