Almanya'da yeni bir "yeşil kuşak": En gençler Yeşiller'e yöneldi

Almanya'da yeni bir "yeşil kuşak": En gençler Yeşiller'e yöneldi

Çevreci hareketin merkezi kabul edilen Almanya'da sandığa ilk kez gidecek olan genç kuşağın oyunu Yeşiller Partisi'ne atacağı anlaşıldı. SPD'deki gerileme ise durdurulamıyor. 

Yeni yapılan kamuoyu araştırmaları Federal Almanya siyasetinde bir kuşağın tamamen değiştiğini yeniden kanıtladı. Ancak bu değişim iki yönde oldu. Çevreci hareket, başlangıç yıllarındaki tüm radikalizmini soyunarak liberal bir iktidar alternatifine dönüşürken, sandığa ilk kez gidecek genç kuşağın oylarını bu partiye verecekleri ortaya çıktı. 

Son kamuoyu araştırmalarına göre, Yeşiller Partisi, bugün seçim olsa ve hükümet ilk kez oy kullanan gençlerin tercihleriyle belirlense, başbakanlığı ezici bir ağırlıkla üstlenebilecek durumda. Ayrıca, Forsa grubunca hazırlanan yeni bir kamuoyu araştırması, sosyal demokrasinin de beşiği olan Almanya'da bu tarihsel hareketin kitle partisi SPD'nin adım adım çöküşe gittiğini bir kez daha gösterdi. 

SPD YERLERDE, YEŞİLLER CANLANDI

Son haftalarda Angela Merkel'in partisi CDU ve onun Bavyera'daki kardeş partisi CSU, tüm anketlerde birinci sırada çıkarken, ikinci sırayı kimin alacağı sorusu da söz konusu ankette geçici yanıtını buldu. Yeşiller Partisi, SPD'yi yeniden geçerek bugün seçim yapılsa sandıktan ikinci parti olarak çıkabileceğini gösterdi. Yeşiller, buna göre, SPD'yi üç puan geride bırakmış oluyor.

Bu arada, koronavirüs günlerini iyi yönettiği iddia edilen Başbakan Angela Merkel ve partileri CDU ile CSU'nun, oylarını artırdıkları gözlendi. CDU ve CSU, bugün seçim olsa, son seçimlerde topladığı oyun 7 puan üzerine çıkabilecek durumda. Kamuoyu araştırmaları şirketi Forsa'nın medya için yaptığı yeni araştırma, son genel seçimlerde yaklaşık yüzde 33 oy alabilen CDU ve CSU'nun, birlikte yüzde 40'a ulaşabildiğini, onu ikinci sırada Yeşiller'in yüzde 17 ile izlediğini gösterdi. 

İLK KEZ SANDIĞA GİDENLERİN PARTİSİ: YEŞİLLER 

SPD ise yüzde 14'le üçüncü sıraya geriledi. SPD son genel seçimde yüzde 20,5 oranında oy alabilmişti. Bu tarihsel partideki gerilemenin durdurulamadığı gözleniyor. 

Öte yandan, aşırı sağcı AfD'nin, "sol sosyal demokrasi" olarak da tanımlanan Sol Parti ile aynı oranda oy alabileceği ortaya çıktı. Sağdaki ve soldaki bu iki partinin her biri, yüzde 8 oranında bir seçmen ilgisine ulaşabilecek gibi görünüyor. 

Almanya'da üçüncü büyük partinin gerçi artık AfD olduğu ileri sürülüyor, ancak bu AfD, son genel seçimde yüzde 13'e yakın bir oy almıştı. Dolayısıyla anketlerde bir gerileme trendi içine girdiği anlaşılıyor.  

Bütün bu sonuçların SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den oluşacak bir sol hükümete olanak vermeyeceği, çünkü bu partilerin güvenoyu alabilecek bir desteğe ulaşamayacakları ortaya çıktı. 

Hıristiyan demokratların (CDU ve CSU) ise Yeşiller ile hükümet kurması halinde, böyle bir koalisyonun oyların yüzde 57'sini, SPD ile koalisyona gitmesi halinde oyların 54'ünü arkasında bulabileceği açıklık kazandı.  

Yeni anketin en ilginç sonuçlarından birini ilk kez oy kullanacak genç kuşak verdi. Buna göre, Federal Almanya'da ilk kez oy kullanacak olanların yüzde 42'si oyunu Yeşiller Partisi için atacağını bildirdi. Bu kuşağın CDU/CSU'ya desteği yüzde 24'te kalırken, SPD'ye yüzde 9'luk bir destek vereceği saptandı. 

+ 49 - FRANKFURT

FOTO: www.gruene-bw.de

 

HABERE YORUM KAT