Almanya'da yaşayanlar için enerji yardım paketi açıklandı! Tüm detaylar...

Almanya'da yaşayanlar için enerji yardım paketi açıklandı! Tüm detaylar...

Almanya’da 23 Mart 2022 tarihli koalisyon komitesi, teknik bina ekipmanlarında (TGA),inşaat sektöründe ve yenilenebilir enerji için geçerli olacak yardım paketleri sunmaya karar verdi

Almanya’da 23 Mart’ta toplanan koalisyon komitesi, müzakere maratonunun ardından 24 Mart 2022’de “Yüksek enerji maliyetleriyle başa çıkmak için federal önlemler paketi” olarak 6 sayfalık bir makale sundu.

Yüzde 65 yenilenebilir enerji
Yardım paketi, Trafik Lambası Koalisyon Anlaşması’nda yer alan yüzde 65 yenilenebilir enerji maddesini bir yıl ileriye taşımak istiyor: “1 Ocak 2024’ten itibaren, mümkün olan her ısıtıcının yüzde 65’inin yenilenebilir enerji ile çalıştırılmasını zorunlu kılacağız”
Bu maddeye göre, önümüzdeki aylarda veya en geç 2024 sonbaharına kadar ısı jeneratörleri pazarının büyük ölçüde değişeceği açık. Doğal gaz yeni tesislerde hibrit ısıtma sistemlerinde pik yük veya yüksek sıcaklık gereksinimleri için bir işlev üstlenebilecek. Biokütle ısıtmasında bir artış yaşanması muhtemel görülüyor.
Bununla birlikte, Trafik Lambası Koalisyonu ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck şunları savunuyor: “Bu, iklim hedefleriyle uyumlu olmayan kötü yatırımlar önlenmelidir. Geleneksel ısı jeneratörlerine yapılan mevcut yatırım, ekonomik açıdan kötü bir yatırımdır”
Kazan değişim programı
Yenilenebilir enerjiler için %65'lik gibi yasal gereklilikler, mevcut durum farklı olsa da ileriye dönük etkilere ve ihtiyatlılığa neden olabilir. Trafik Lambası Koalisyonu bu nedenle şunları önlemek istiyor: “Gayrimenkul sahiplerinin 20 yıldan daha eski olan ısıtma sistemlerini değiştirmeleri için çerçeve oluşturuyoruz ve verimli binalar için federal programdaki (BEG) gaz kazanı değiştirme programını optimize ediyoruz. Bu amaçla sanayi, ticaret ve özel konutlarda büyük bir ısı pompası atağı başlatacağız”
Optimize edilebilir, resmi bir "gaz kazanı değişim programı" federal düzeyde henüz mevcut değil. Bu program enerji güvenliği ilerleme raporunda daha somut hale getiriliyor.
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'nın 25 Mart 2022 tarihli raporunda: "Gazlı ısıtma sistemlerinden ısı pompalarına kadar bir değişim programını finanse ediyoruz" açıklamasına yer verildi.
Haziran 2021'de, iklim hedefinin karşılanamaması nedeniyle gerekli olan "inşaat sektöründe acil program" taslağı oylandı. Mevcut binalardaki ısı pompalarına yönelik, orada bahsedilen ancak nihai olarak uygulanmayan özel sübvansiyon şu şekilde sağlandı: "Mevcut binalardaki önemli, geleceğe dönük ısıtma teknolojisi olan elektrikli ısı pompalarına, önümüzdeki birkaç yıl içinde özel finansman sağlanacaktır.”
Yeni binalarda verimlilik standardı
Hazırlanan koalisyon paketinde, “Federal Verimli Binalar Programının (BEG) sübvansiyon oranlarını, yaşam alanı metrekaresi başına sera gazı emisyonları ve yaşam döngüsü maliyetleri temelinde sürekli olarak ölçerek daha da geliştireceğiz. Ayrıca, yeni inşaatların tanıtımında sürdürülebilir yapı kalitesi damgasının nasıl dikkate alınabileceğini de inceliyoruz.” İfadeleri yer aldı.
Koalisyon anlaşmasında benzer bir madde önceden zaten duyurulmuştu: "Acil iklim koruma programının bir parçası olarak, KfW Efficiency House Standard 55 (EH) için yeni bina sübvansiyonunun sona ermesinden sonra 2022'de yeni konut inşaatı için bir finansman programı sunacağız”
Yapı stoğu
Bina stoğu için yardım paketinde birkaç nokta belirtildi:
-koalisyon anlaşmasında, ısınma dahil kısmi rant getirilmesinin incelenmesine karar verildi. Bu reform kapsamında daireleri minimum verimlilik standartlarını karşılamayan kiracılar için özel önlemler getirilecek.
-Planlanan tasarıda şunlar belirtildi: “Tüm başvuru sahipleri için bina tadilatı sırasında planlama güvenliği istiyoruz ve bu nedenle program tasarımı ve finansmanın birlikte çalışmasıyla programların yeterli olmasını ve mümkün olduğunca finansman kesintilerinin önlenmesini sağlayacağız. Programları derhal gözden geçireceğiz ve fazla finansmanı hariç tutacağız.”
Önlemlerin ne kadar çabuk detaylandırılacağını ve yasal olarak sabitleneceğini henüz belli değil.

Tuğba Ünal
Fotoğraf:Unsplash
 

HABERE YORUM KAT