Almanya'nın yabancı doktor sayısında rekor: Türkiye'den binlerce doktor gitti

Almanya'nın yabancı doktor sayısında rekor: Türkiye'den binlerce doktor gitti

Almanya'da yabancı doktor sayısı hiç olmadığı kadar fazla olmasına rağmen doktor açığını kapatmaya yetmiyor. Alman Tabipler Birliği'nin verilere göre Almanya gelecek dönemlerde yeterli sağlık çalışanını yetiştirememeye başlayacak.

Almanya’da doktor açığı giderek büyüyen bir sorun haline geliyor. Haliyle sorunu çözmek için yurtdışından gelen doktorlara olan ihtiyaç da artıyor. Alman Tabipler Birliği’nin verilerine göre Almanya’da Alman pasaportu olmayan doktorların sayısı son yıllarda iki katına çıkarak 63 bin 763’e ulaştı. Bu doktorların çoğu Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden geliyor. Türkiye’den gelen doktor sayısı ise 2 bin 6281 kişi.

REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Almanya’da yabancı doktorların sayısı 1993 yılında sadece 10 bin civarındayken, 2013 yılında 30 bin civarına yükselmişti. Son yedi yılda ise bu sayı rekor şekilde iki katına çıkarak 63 bin 763’e ulaştı. Bu doktorların geldiği ülkeler arasında en çok Suriye 6 bin 120, Romanya 4 bin 668, Avusturya 2bin 993, Yunanistan 2 bin 943 ve Rusya 2 bin 943 kişiyle dikkat çekiyor. Türkiye ise 2 bin 628 doktor ile altıncı sırada yer alıyor.

HAYATİ TEHLİKELERE YOL AÇABİLİYOR

Almanya’da yabancı doktorların sayısının artması doktor açığını kısmen giderse de bazı sorunlara yol açıyor. Rheinland-Pfalz Tabipler Birliği Başkanı Jürgen Hoffart, yabancı doktorların Almanca bilgisinin yeterli olmadığını ve bunun hayatı tehdit eden yanlış anlamalara neden olabildiğini söylüyor. Örneğin göğüs ağrısı ve karın ağrısı terimlerinin karıştırılması, doktorun kalp krizini fark etmemesine sebep olabiliyor.

Hoffart, bu sorunun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşebileceğini belirtiyor. Çünkü Almanya’da her yıl mezun olan yaklaşık 11 bin doktorun önemli bir kısmı mesleğe devam etmiyor. Bu yüzden Almanya’daki mezun sağlık öğrencileri gelecekte tıbbi personel talebini karşılayamayacak. Bu nedenle yabancı doktorlara olan ihtiyaç da artacak.

Hoffart, yabancı doktorların Almanca bilgisinin iyileştirilmesi ve entegrasyonunun sağlanması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum