Almanya'da Türk işçilerin en büyük ekmek kapılarından biri kapanıyor

Almanya'da Türk işçilerin en büyük ekmek kapılarından biri kapanıyor

Nürnberg’de 70 yıl önce kurulan ve uzun yıllar çok sayıda Türk işçinin de çalıştığı Avrupa’nın en büyük matbaası ‘Prinovis’, 30 Nisan itibariyle kapanıyor.

İLK Maul&Co adıyla kurulan daha sonra firma birleşmeleri sonucunda Maul&Belser ismini alan, 2005 yılında ise şirket birleşmesi nedeniyle ‘Prinovis’ adıyla devam eden matbaada geçen yıllara kadar 1500’ün üzerinde kişi evine ekmek götürdü. Arvato, Grüner&Jahr ve Axel Springer’den sonra Bertellman grubuna ait olan matbaada yıllarca Quelle, Otto Versand, IKA, Baur gibi büyük firmaların milyonlarca katalogları, çok sayıda dergi basıldı. Son olarak 50’si Türkiye kökenli toplamda 700 kişinin çalıştığı matbaanın kapanma kararı Nisan 2019’da alınmıştı.

ÇALIŞANLAR TEDİRGİN
30 yıldır Prinovis’de çalışan Musa Tamer, “Koronavirüs nedeniyle zor günler yaşarken bir de senelerce çalışıp gençliğimizi verdiğimiz firmanın kapanması planlarımızı altüst etti. Yöneticiler maaşlarımızın ödeneceğini açıkladı ancak bizleri daha zor günlerin bekliyor. Artık başka bir yerde iş bulma durumumuzda kalmadı” dedi.

Nürnberg yakınlarındaki Forcheim kasabasında yaşayan ve yine 30 yılını Prinovis’e veren Kenan Akbaba ise, “Senelerce her gün 40 km yoldan işe geliyordum. Gelip gittiğim yol değil ama firmanın kapanacağının açıklanması beni çok yıprattı. Ne yapacağımı bilemez oldu” dedi. 21 yıl aynı yerde çalışan Talat Altuntaş da “Tek kelimeyle şoktayız. Henüz ne yapacağımızı bilemiyoruz. Zaten koronavirüs krizi var. Artık kesinlikle iş bulamayacağız” derken, Cengiz Chalil ile Zeynel Chalil, “Şok etkisindeyiz. Evde yaptığımız hesap çarşıya uymadı. Koronavirüs insanları eve kapatıyordu. Firmanın kapanmasıyla eve iyice hapsolacağız” diye konuştu.
Kapanan firmanın 5 hektarlık arazisini alan Nürnberg Belediyesi buraya, ortaokul, meslek okulu, lise ve kültür merkezinden oluşan bir kompleks yapacak. Kompleksin 2022 yılının ikinci yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor. Toplamda 10 hektardan oluşan firma arazisinin kalan kısmı ise yatırımcıya verildi.

KAYNAK: HÜRRİYET

 

HABERE YORUM KAT