Almanya'da trafik kuralın değişiklik: Sağdan gidenin geçiş üstünlüğü ortadan kalktı

Almanya'da trafik kuralın değişiklik: Sağdan gidenin geçiş üstünlüğü ortadan kalktı

Federal Adalet Divanı'nın aldığı bir karar sonrası artık sağdan giden aracın geçiş üstünlüğü ortadan kalktı.

Yeni alınan karar sonrası artık iki şeridin birleştiği yerlerde sürücüler dikkatli olmalı ve kendisinin yol üstünlüğün olduğu konusunda ısrar etmemeliler. Federal Adalet Divanı'nın aldığı karara göre artık iki şeritten tek şeride inen yollarda düzenli bir geçiş önceliği bulunmuyor. Artık bunun yerine "Karşılıklı değerlendirme ve anlayış ilkesi" uygulanıyor. 

Bu yeni yasanın ortaya çıkmasına sebep olan 2018 yılında Hamburg'ta meydana gelen bir kaza. Yan yana bir araba ve kamyonun neden olduğu kazada kamyon sol şeritten araba ise sağ şeritten ilerliyordu. Trafik ışıklarının hemen ardından yol tek şeride iniyordu. Kamyon sürücüsü büyüklüğü ve açısından dolayı arabayı görmedi ve aracını sağa çekti.  Bu ise her iki aracın hasara uğradığı bir kazaya neden oldu. 

Federal Adalet Divanı kazanın tek sorumlusunun kamyon sürücüsü olmadığı yönünde karar verdi. Çünkü bir şerit ortadan kalkmıyor her iki şeritte tek şeride iniyor. Bu durum ise her iki şeritte giden aracında bundan sorumlu olduğunu gösteriyor. 

Yeni yasaya göre yolculuk esnasında tek şeride düşüldüğü anlarda iki aracın anlaşmaya varıp varmadığının anlaşılmadığı ve şüphe oluştuğu durumlarda sürücü diğerine yol vermelidir. Ayrıca artık kimin sağdan kimin soldan gittiği de bir önem arz etmiyor. 

Artı49
Fotoğraf: herbert2512Pixabay

 

 

HABERE YORUM KAT