Almanya'da süpermarkete girdiğinizde gördüğünüz manzaraya şaşırmayın! İşte yeni kurallar!

Almanya'da süpermarkete girdiğinizde gördüğünüz manzaraya şaşırmayın! İşte yeni kurallar!

Almanya’da 1 Ocak itibarı ile süpermarketlere girdiğinizde dikkat etmeniz gereken birkaç yasa yürürlüğe girdi.

1 Ocak’tan itibaren tek kullanımlık plastik poşetlerin yasaklanması kararlaştırıldı. Federal Meclis'te kabul edilen yasaya göre, yasak kapsamına 15 ila 50 mikrometre kalınlığındaki plastik poşetler alındı. Ancak, ambalajsız meyve ve sebzeler için ince torbaların kullanılmasına devam edilecek.

Plastik şişelerde depozito uygulaması

Ocak ayından itibaren tüm plastik şişeler için depozito yükümlülüğü geçerli olacak. Maden suyu veya meyve suyu gibi plastik şişelerde artık şişe başına 25 sent ödenecek. Marketlerde önceden satın alınmış plastik şişeler için bir depozito ödemesine gerek yok. Bunun için geçiş dönemi 1 Temmuz’da sona eriyor.
Süt ve süt ürünleri içeren içecekler şu an bu kanundan istisnai durumdalar. Bununla birlikte, bu ürün grubu için depozito yükümlülüğünün 2024 yılında getirilmesi bekleniyor.

Yumurta ve organik ürünler

Her yıl 40 ila 45 milyon erkek civciv, yetiştirilmesi karlı görülmediği için yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra öldürülüyor. Bu cinayetler 1 Ocak itibarı ile kanunen yasaklandı.
Bu kanun, müşterileri taze yumurta veya yumurta ürünleri satın alırken vicdanlarını rahatlatabilir.
Yeni AB organik yönetmeliği yılın başında yürürlüğe girdi. Düzenlemenin kapsamı tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde genişletildi.
Bu, örneğin tuz, petek balı, pamuk veya derinin resmi olarak ticaret tarafından organik kalitede sunulabileceği anlamına geliyor.

Son kullanma tarihi yaklaşan ürünler

Şimdiye kadar son kullanma tarihi yaklaşan ürünler ucuza sunulduğunda, yeni bir fiyat etiketi belirlenmesi gerekiyordu. Bu kural, yeni yılda kaldırılacak. 
Mayıs sonundan itibaren yeni etiketler yerine basit bir çıkarma yeterli olacak. Örneğin “yüzde 25 indirim”. Yapılan bu sadeleştirme, market sahiplerini son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri bozulmadan satmaya motive etmeyi amaçlıyor.
Ancak perakendeci, yaklaşan son kullanma tarihi nedeniyle fiyatın düştüğünü belirtmelidir.

Ömrü biten küçük elektrikli ev cihazları

Eski veya ömrü biten küçük elektrikli aletleri nereye düzgün bir şekilde atacağınızı bilmiyorsanız, cihazlarınızı süpermarkete bırakabilirsiniz.
1 Temmuz 2022'den itibaren eni 25 santimetreye kadar olan cihazlar herhangi bir markete verilebilir. 800 metrekare veya daha fazla perakende alanı olan dükkanlar bunu kabul etmek zorundadır.

HABERE YORUM KAT