Almanya’da şiddet suçları rekor seviye çıktı

Almanya’da şiddet suçları rekor seviye çıktı

Almanya'da kayıtlı suç sayısı 2023 yılında yüzde 5,5 artarak yaklaşık altı milyona ulaştı. Bu son yirmi yılın en büyük sayıları olarak görülüyor.

Almanya, 2023 yılında şiddet suçlarının sayısında endişe verici bir artışa tanık oldu. Federal İçişleri Bakanlığı’nın raporuna göre, şiddet suçları yüzde 5,5 artarak yaklaşık altı milyon vakaya ulaştı. Bu rakamlar, ülkede son 20 yılın en yüksek suç oranını işaret ediyor.

Özellikle tehlikeli ve ağır bedensel zarar verme suçları yüzde 6,8 artışla 154 bin 541 vakaya yükselirken, kasıtlı basit bedensel zarar suçları da yüzde 7,4 artarak 429 bin 157 vakaya çıktı. Bıçaklı saldırılar yüzde 9,7 artışla 8 bin 891 vakaya ulaşırken, cinayetler yüzde 2,1 artışla 2 bin 281 vakaya yükseldi.

BİR ÇOK NEDENİ VAR

Bu artışın arkasında yatan nedenler arasında enflasyon, pandemi sonrası artan hareketlilik ve göç hareketleri bulunuyor. Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, toplumda artan gerginliğe dikkat çekerken, Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Daniela Behrens, pandemi sonrası etkilerin ötesindeki faktörleri işaret ediyor.

NEREDEYSE YARISININ ALMAN PASAPORTU YOK

Almanya’da suçlarla ilgili zanlıların yüzde 46’sının Alman pasaportu olmadığı belirlenirken, sık suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesi tartışmaları yeniden alevlendi. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann ve Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, hükümetin güvenlik politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Berlin’de ise ev hırsızlıkları yüzde 35,2 artışla 8 bin 323 vakaya ulaşarak dikkat çekiyor. Şehirdeki toplam suç sayısı da yüzde 3,2 artarak 536 bin 700’e yükseldi. Polis memurları ve sağlık görevlilerine yönelik şiddet içeren suçlar ile okullarda işlenen suçlar da artış gösterdi.

Almanya’da yaşanan bu suç dalgası, toplumun güvenlik algısını derinden etkilemiş durumda. Hükümet yetkilileri ve güvenlik uzmanları, bu artışın sebeplerini ve alınması gereken önlemleri tartışırken, vatandaşlar arasında güvenlik endişeleri artıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT