Almanya'da şeker vergisi mi geliyor
Uzmanlar yaptıkları araştırma sonucu bazı ürünlere şeker vergisi gelmesiyle hem sağlık hem ekonomi açısından Almanya'da bir rahatlama olacağını söyledi.
Yapılan bir araştırmaya göre, tatlı meşrubatlara konulacak şeker vergisi, yalnızca Almanya'da önümüzdeki yirmi yılda 16 milyar Euro’ya kadar tasarruf sağlayacak ve çok sayıda hastalığın önlenmesine katkıda bulunacak.
Yaz aylarında Federal Gıda Bakanı Cem Özdemir de, çocuklara ve gençlere yönelik sağlıksız gıda reklamlarını yasaklamayı planladığını duyurmuştu. Almanların büyük bir çoğunluğu da bu projeyi destekliyor.
Bakan Cem Özdemir'in reklam yasağı planına Almanlar ne diyor ?
YÜZDE 20 ORANINDA ÖZEL VERGİ...
Münih Teknik Üniversitesi ve Liverpool İngiliz Üniversitesi'nden araştırma ekibinin "PLOS Medicine" uzman dergisindeki yazısında da ‘’Almanya'da alkolsüz içecekler vergisinin önemli olumlu etkileri olacak’’ ifadeleri yer alıyor. Simüle edilen tüm varyantlarda daha az şeker tüketilecek ve hastalıklar daha az yaygınlaşacak. Yazıda "Bu sayede ekonomik maliyetler azaltılabilir ve sağlık sistemi üzerindeki yük hafifletebilecek.” ifadeleri yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, nüfusun şeker tüketimini ve bunun sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla şekerli içeceklere en az yüzde 20 oranında özel bir vergi getirilmesini öneriyor. Pek çok ülke, şekerli içecek veya gıda tüketimiyle mücadele etmek için hali hazırda vergi tedbirleri uygulamaya koydu. Bunun yerine Almanya içecek sektörünün gönüllü taahhüdüne güveniyor fakat araştırmalar çok az sonuç verdiğini gösteriyor. Münih'te yapılan çalışma artık verginin bu ülkede istenen etkisinin ortaya çıkacağını, obezite ve hastalık riskinin azalacağını gösteriyor.
İKİ TÜR ŞEKER VERGİSİ
Verginin genel olarak alkolsüz içecek tüketimini azaltmayı mı amaçladığı, yoksa tarifte değişiklik yapmayı mı amaçladığı fark yaratıyor. Uluslararası çalışmalara göre, verginin şeker içeriğine bakılmaksızın ödenmesi halinde, bu öncelikle meşrubat talebinin azalmasına yol açacak ancak verginin şeker miktarına göre alınması durumunda içeceklerin tarifi de değişecek.
Almanya'daki potansiyel etkileri anlatan araştırmacılar, "Simülasyona göre meşrubat fiyatlarına sabit oranlı yüzde 20'lik ek ücret uygulandığında, günlük ve kişi başına şeker tüketimi bir gram azalacak" dedi. Tahminlere göre 30 ila 49 yaş arasındaki erkeklerde bu miktar günde üç gramın biraz altında olacak.
Uzmanlardan oluşan ekip, "Daha da büyük bir etki, Büyük Britanya'da dereceli imalatçı vergisinin uygulamaya konmasından sonra kaydedildiği gibi, tariflerdeki şekerde yüzde 30'luk bir azalma olacak" ifadelerini kullandı. Bu, Almanya'da kişi başına düşen tüketimi günde 2,3 gram, 30 ila 49 yaş arası erkeklerde ise 6,1 grama kadar azaltacak.
Ekibin hesaplamalarına göre, her iki vergilendirme seçeneğiyle de obezite ve kalp-damar hastalıkları vakaları önemli ölçüde azalacak. Beklenen etkiler tip 2 diyabet için özellikle büyük. Çalışmanın ilk yazarı Karl Emmert ‘’Modellerimize göre vergilendirmeyle, önümüzdeki 20 yıl içinde 244.100 kadar kişinin tip 2 diyabete daha geç yakalanmasına ya da hiç yakalanmamasına yol açacak" açıklamasını yaptı.
Şekerli içeceklere uygulanan vergiyle daha az tedaviye ihtiyaç duyulacak ve hasta günlerinin ve çalışamamanın maliyetleri de düşecek. Ekip, 2023 ile 2043 arasındaki dönem için, kademeli üretici vergisiyle yaklaşık 16 milyar Euro’luk ekonomik tasarruf hesapladı bunun yaklaşık 4 milyar Eurosu sağlık giderlerinden kaynaklanıyor.
ARTI49
Fotoğraf:Unsplash