Almanya'da seçme yaşı tartışması: 16'ya insin...
Almanya'da trafik lambası koalisyonu, genel seçimlerde oy kullanma yaşını 18’den 16’ya düşürmek istiyor ancak herkes bu fikre sıcak bakmıyor.
Almanya'da 18 yaşını dolduran her birey oy kullanma hakkına sahip ancak birçok genç, bu durumu kabullenmek istemiyor. Çoğu genç siyasetle ilgileniyor, hakları için sokaklara çıkmakta ve örgütleniyor bu nedenle Federal Meclis seçimleri de dahil olmak üzere oy kullanma yaşının 16'ya düşmesi konusunda sesler yükselmeye başladı.
DW Türkçe'de yer alan habere göre; Bu talep, iktidar partileri tarafından destekleniyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), koalisyon sözleşmesine "Federal Meclis seçimleri için oy kullanma yaşını 16'ya indirmek üzere Anayasa'da değişiklik yapmak istiyoruz" maddesini eklemişti. Alman Çocukları Koruma Birliği ve Alman Çocuk Fonu ise daha radikal bir talepte bulunarak seçme yaşının 14'e kadar düşürülmesini istedi.
Gençlerde ise farklı görüşler yer alıyor, kimisi 14 yaşın oy kullanmak için çok küçük olduğunu ama 16 yaşında oy kullanmak istediğini söylerken kimisi ise bu görüşe katılmıyor.
Insa adlı kamuoyu araştırma şirketi tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 62'si vatandaşların 16 yaşından itibaren Federal Meclis seçimlerinde oy kullanmasına karşı çıkıyor ancak bu konudaki kuşkuların giderek azaldığı da görülüyor: Yedi yıl önce yapılan benzer bir ankette, seçme yaşının düşürülmesine karşı çıkanların oranı yüzde 80 seviyesindeydi.
Siyasiler ne düşünüyor ?
Alman siyasetinde çizgiler net: Koalisyon partileri SPD, FDP ve Yeşiller, Federal Meclis seçimlerinde oy kullanma yaşının düşürülmesinden yana. Sol Parti de aynı çizgide. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve sağ popülist AfD ise bu reforma karşı.
Muhafazakâr muhalefete göre ise 16 yaşındaki gençlerin çoğu hangi mesleği seçmek ya da hangi alanda eğitim görmek istediğini bile bilmiyor. Reşit olmadıkları için alkollü içecek satın almalarına ya da gece yarısından sonra eğlence mekânlarına girmelerine izin verilmiyor. Federal Meclis'teki CDU/CSU meclis grubunun hukuk danışmanı Ansgar Heveling, "Bir yandan seçme yaşını düşürürken diğer yandan gençlerin, ancak 18 yaşında hukuken geçerli bir sözleşme imzalamalarına ve yasalar karşısında sorumlu olmalarına izin vermenin açıkça çelişkili olduğunu" savunuyor.