Almanya'da seçim manipülasyonu; "Aiwanger yasaklı saatte sonuç açıkladı"

Almanya'da seçim manipülasyonu; "Aiwanger yasaklı saatte sonuç açıkladı"

Özgür Seçmenler partisinin lideri Hubert Aiwanger, federal seçim sonrası anketlerden alınan gizli verileri yayınladı. CSU Genel Sekreteri Markus Blume bunu “Seçim manipülasyonu” olarak eleştirdi.

Bavyera Başbakan Yardımcısı Hubert Aiwanger, Twitter'da federal seçim sonrası değerlendirilen anketlerle ilgili bir tweet paylaştı. Özgür Seçmenler'in başkanı, tweet'i yayınladıktan sonra sildi. 
Rakamlar, çeşitli araştırma enstitülerinin topladığı ve sadece politikacılarla paylaşılan anketlerden geliyor. Anket sonuçları, henüz oylarını kullanmamış seçmenleri etkileyebileceğinden dolayı kamuoyuyla paylaşılmadı. Sandıklar resmi olarak saat 18.00’a kadar açık. 

Özgür seçmenler partisi Federal Meclis'e girmek için savaşıyor. Aiwanger, partisini desteklemek için anket sayılarını kullandı. Anketlere göre, partinin oy oranı en son yüzde üç civarındaydı.
CSU Genel Sekreteri Markus Blume, Twitter üzerinden sonuçların paylaşılmasına tepki gösterdi: “Bu paylaşım bir seçim manipülasyonudur ve son derece demokratik değil.”

Federal seçim yasasına göre, sandıklar kapatılmadan önce “oy verme kararının içeriğine ilişkin seçmen anketlerinin sonuçlarını” yayınlamak idari bir suçtur. Böyle bir suç, 50.000 Euro’ya kadar para cezası ile cezalandırılabilir.

Seçmen katılımı 2017 yılına oranla daha düşük

Pazar günü yapılan genel seçimde, dört yıl öncesine göre daha az seçmen öğlen saatlerine kadar oy kullandı. Sandık görevlilerinden alınan bilgilere göre, saat 14:00'e kadar, seçmenlerin yüzde 36,5'i oy kullandı. Bu oran, dört yıl öncesine göre yüzde 4,6 daha az. Bu oran, posta ile oy kullananların oranı dikkate alınmadan hesaplanmıştır.

Federal Geri Dönen Memur Georg Thiel: “Beklenildiği gibi, katılımı daha sonra belirlenecek olan posta seçmenlerinin önemli ölçüde daha yüksek bir oranının olduğunu varsaydığımız için, şu anda belirlenen seçmen katılımı 2017 değerinin altında" dedi. 60,4 milyon seçmen oy vermeye çağrıldı. Thiel, henüz oy kullanmamış tüm seçmenleri saat 18.00'e kadar oy kullanmaya çağırdı.

Artı49 Haber Merkezi

Çeviri Haber: Tuğba Ünal
 

HABERE YORUM KAT