Almanya'da şaşkınlık yaratan olay, tam 217 kez Kovid aşısı oldu

Almanya'da şaşkınlık yaratan olay, tam 217 kez Kovid aşısı oldu

Almanya'da bir adam tam 217 kez Covid-19 aşısı olduğunu iddia etti. Tıp dünyasında şaşkınlık yaratan bu durumun kişinin bağışıklık sistemi üzerinde nasıl bir etkisi olduğu ise tartışılıyor.

Almanya’da bir adamın 217 kez Covid-19 aşısı olması tıp dünyasında şaşkınlık yarattı. Erlangen Üniversitesi ve Erlangen Üniversite Hastanesi’nden araştırmacılar bu kişinin bağışıklık sistemi üzerinde yaptıkları incelemelerde aşırı aşılamaya rağmen herhangi bir olumsuz etki tespit etmediklerini bildirdi. Araştırma sonuçları “The Lancet Infectious Diseases” dergisinde yayınlandı.

YÜZLERCE AŞI OLMUŞ

Adam kişisel nedenlerle tam 217 kez koronavirüse karşı aşılandığını iddia etti.134 aşı devlet tarafında resmi olarak onaylandı. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon İmmünolojisi Bölümü’nden Kilian Schober, çeşitli mRNA aşıları da dahil olmak üzere adamın sekiz farklı aşı ile aşılandığını açıkladı. Ancak adamın neden bu kadar farklı aşı yaptırdığına dönük bir bilgi vermedi.

AŞILAR ETKİLİ OLDU MU?

Araştırmacılar aşılamalardan sonra antikor hücrelerinin koronavirüslerle etkili bir şekilde mücadele edip, etmediğini görmek için kişiyi Erlangen’e davet etti. Ancak bu etkiye dair hiçbir kanıt bulamadılar. Çalışma sırasında adam ayrıca 217. kez tekrar aşı oldu. Araştırmanın yürütücülerine göre bu durum antikor sayısını önemli ölçüde arttırdı ve bağışıklık sistemi diğer patojenlere karşı etkili olmaya devam etti.

GENEL BİR UYGULAMA DÖNÜŞEMEZ

Araştırmacılar bu kişinin durumunun genel nüfusa uygulanamayacağını ve bu nedenle aşıların tekrarlanmaması gerektiğini vurguladılar. Aşılama Daimî Komitesi (Stiko), sağlıklı yetişkinler için üç aşı veya bağışıklık sisteminin dinç tutulması, 60 yaş ve üzeri kişiler ile yüksek riskli gruplar için ise ek yıllık aşı takviyesi önerdiğini belirtti. Komite aşı takviminiz konusunda emin olmadığınız durumlarda aile hekiminize danışmanızı tavsiye ediyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT