Almanya'da salgın riski: Beyin iltihabı vakaları artıyor
Almanya’da iklim değişikliğine bağlı olarak kene ısırması vakalarında ciddi bir artış gözleniyor. Uzmanlar bu yıl kene ısırmalarına bağlı hastalanma vakalarının beklenenden daha erken başladığını dile getirdi.
Almanya’da iklim değişikliği nedeniyle ılıman geçen kışlar, kenelerin uykuya yatmadan tüm yıl boyunca aktif kalmasına yol açıyor. Hohenheim Üniversitesi’nden uzmanlar, bu yıl Almanya genelinde çok sayıda TBE (beyin iltihabı) beklediklerini duyurdu.
Almanya’da TBE vakalarının çoğu, Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde görülüyor. Ancak son yıllarda Saksonya, Brandenburg, Aşağı Saksonya ve Thüringen gibi kuzey eyaletlerinde de artış gözlenmekte olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, bu artışın iklim değişikliği ile ilgili olduğunu düşünmekte. Ilıman geçen kışların, kenelerin daha uzun süre aktif kalmasını ve daha geniş bir alana yayılmasını sağladığı iddia ediliyor.
KENE ISIRIKLARIYA GEÇİYOR
TBE, beyin ve omuriliği etkileyen viral bir enfeksiyondur. Ağır vakalarda menenjit veya ensefalite neden olabilir. Hastalık, TBE virüsü ile enfekte olmuş kenelerin insanları ısırmasıyla bulaşır. TBE aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır. DSÖ verilerine göre her yıl dünyada yaklaşık 10-12 bin TBE vakası görülmektedir.
Bundeswehr Mikrobiyoloji Enstitüsü’nden Gerhard Dobler ise, TBE’nin çocuklarda bile ağır seyrettiğini ve “suni solunum ve beslenmeye” kadar varan komplikasyonlara yol açabildiğini belirtti. Dobler, Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, TBE hastalarının yüzde 10’unun bir yıldan uzun bir süre sonra bile hala konsantrasyon güçlüğü, denge veya yürüme sorunları yaşadığını aktardı.
KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Uzmanlar kene ısırıklarına karşı çok dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Kene ısırığından korunmak için, uzun kollu üstler ve uzun pantolonlar giymek, açık renkli kıyafetler tercih etmek, kırsal alanda yürüyüş yaptıktan sonra vücuda kene kontrolü yapmak ve en ufak kene ısırığı şüphesi durumunda acil bir şekilde doktora gidilmesi gibi önlemler tavsiye ediliyor.
ARTI49