Almanya'da sahte para yine çoğalıyor

Almanya'da sahte para yine çoğalıyor

Sahte para hacmi Korona döneminden önceki kadar yüksek olmasa da, sahte euro banknotlarının kopya sayısı yeniden artıyor

2022 yılında Korona kısıtlamalarının kaldırılması ve esnetilmesiyle beraber Almanya ve Avrupa'da sahte para yeniden görülmeye başlandı. 

Sahte paralar genellikle halk bayramları ve Noel pazarlarında görülüyor. Bundesbank yönetim kurulu üyesi Burkhard Balz'da yaptığı açıklamada sahte para artışını halk bayramları ve pazarlarına bağladı. 

Bundesbank'a göre Almanya'da polis, geçen yıl yaklaşık 44.150 sahte euro banknotu tedavülden çekti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 5,2 daha fazla. Balz, "Ancak genel olarak, sahte para hacmi çok düşük: Tamamen matematiksel terimlerle, 2022'de 10.000 kişi başına yalnızca beş sahte banknot vardı" dedi. 

Balz, "Korona yılları nakit açısından olağanüstü yıllardı. Almanya'daki sahte para hacminin düşük bir seviyeye inip düşmediğini yalnızca bir ila iki yıl içinde göreceğiz" diyor.

Bununla birlikte, Almanya'da sahte para nedeniyle hesaplanan hasar önemli ölçüde arttı: 2021'de 1,9 milyondan şimdi 2,7 milyon Euro'ya çıktı. Bundesbank'a göre bunun başlıca nedeni, birkaç durumda saatler ve arabalar gibi yüksek değerli malların sahte 100 ve 200 avroluk banknotlarla ödenmesi. 

Hayır kurumları pandemi yıllarında lojistik nedenlerle şüpheli madeni paralar topladığından ve bunları yalnızca gecikmeli olarak Bundesbank'a teslim ettiğinden, Almanya'daki sahte madeni paraların sayısı arttı: Bundesbank, bir yıl önceki 41.100'e kıyasla yaklaşık 73.400 sahte euro madeni para saydı. . Banknotlarda olduğu gibi, sahte madeni para bulma olasılığı nispeten düşüktür. Aritmetik olarak, Almanya'da 10.000 kişi başına dokuz sahte madeni para var.

HABERE YORUM KAT