Almanya'da sağlık sistemi alarmda: Çoğu hasta olarak işe gidiyor

Almanya'da sağlık sistemi alarmda: Çoğu hasta olarak işe gidiyor

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hemşirelerin ve hasta bakıcıların büyük çoğunluğunun işe hasta gittiğini gösterdi. Bu durumun temel nedeni mobing ve iş gücü yetersizliği.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hasta bakım sektöründe çalışanların önemli bir kısmının hastalıklarına rağmen işe gitmeye devam ettiğini ortaya koydu. Barmer sağlık sigortası şirketi ve İş Sağlığı Danışmanlığı Enstitüsü (IFBG) tarafından gerçekleştirilen araştırma, her on bakıcıdan dördünün sık sık hasta olarak işe gittiğini gösterdi.

Araştırma bakıcıların "presenteeism" olarak adlandırılan, yani hasta oldukları halde işe gitme davranışının arkasında yerine başka birinin bulunmaması, meslektaşlarına yük olmamak ve yöneticilerin mobing yapması gibi nedenler var.

DAHA FAZLA DESTEK SAĞLANMALI

Barmer CEO’su Christoph Straub, “Hasta bakım sektöründe çalışanlar, kıt kaynaklara rağmen kendilerini hasta olarak işe gitmek zorunda hissetmemeli” diyerek sektöre daha fazla destek sağlanması gerektiğini vurguladı. Araştırma ayrıca tükenmişlik riskinin hasta bakım sektöründe diğer sektörlere göre çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

PANDEMİ DÖNEMİNDE GÖRE YÜKSEK

Araştırmada, pandemi döneminde artan stres seviyeleriyle birlikte bakıcıların yüzde 62’si fiziksel olarak tükendiklerini, yüzde 52’si ise duygusal olarak tükendiklerini belirti. Bu oranlar, pandemi öncesine göre önemli ölçüde yüksek.

Yüksek iş yükü ve ekonomik baskılar nedeniyle, genç bakıcıların üçte biri gibi önemli bir kısmı mesleği bırakmayı düşündüğünü ifade ediyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT