Almanya'da raflara erkenden geldi: Nisan ayında çilek alacaklar iki kere düşünmeli

Almanya'da raflara erkenden geldi: Nisan ayında çilek alacaklar iki kere düşünmeli

Almanya’da çilek sezonu resmi olarak Mayıs ayında başlamasına rağmen, Nisan ayında birçok süpermarkette çilekler zaten raflarda yerini almış durumda. Ancak uzmanlar raflarda yerini almış çilekler için uyarıyor.

Nisan ayında Alman süpermarketlerinde bulunan çileklerin büyük bir kısmı, su kaynakları yetersiz olan İspanya’nın güneyindeki Huelva eyaletinde yetiştiriliyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), bir kilo çilek yetiştirmek için yaklaşık 300 litre suyun gerektiğini belirtiyor. Bu miktar, iki tam küvet suya eşdeğer.

Ayrıca bu tarlalarda yoğun gübre kullanımı da çevre üzerinde olumsuz etkilere sahip.

YOĞUN PESTİSİT İÇERİYOR

Yeraltı suyu seviyelerinin düşmesi, bölge halkının yaz aylarında ciddi su sıkıntısı ve kuraklık tehdidi altında kalmasına yol açıyor. Hasat işçilerinin kötü çalışma koşulları ve sömürülmesi de sürekli eleştirilen bir konu.

Ayrıca İspanya’dan gelen çileklerin yüksek oranda pestisit içerdiği ortaya çıktı. Öko-Test’in 2018 yılında yaptığı analize göre, çileklerin yarısı kanserojen olabilecek zararlı pestisitler içeriyor.

Organik çilek satın almak pestisit bulaşma riskini azaltabilir fakat bu çileklerin çoğu da Nisan ayında İspanya’dan ithal ediliyor ve benzer çevresel ve iklimsel zararlara sahip.

TÜM MEYVE VE SEBZELER İÇİN GEÇERLİ

Bu durum sadece çilekler için değil, tüketim için ithal edilmesi gereken mevsimsel olmayan tüm meyve ve sebzeler için geçerli. Yerel gıdaların satın alınması, çevre üzerindeki etkiyi azaltmanın yanı sıra yerel ekonomiyi desteklemek açısından da önem taşıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT