Almanya'da peynir ekmek gibi tüketilen yumurta sağlığa zararlı mı

Almanya'da peynir ekmek gibi tüketilen yumurta sağlığa zararlı mı

Almanya'da uzmanlar, insan sağlığına oldukça faydalı olduğunu ileri sürdükleri yumurta tüketimini, "vegan ve çevreci hassasiyetlere karşı" savunmak zorunda kalıyor.

Almanya, Avrupa'nın en çok yumurta tüketen ülkeleri arasında ilk sıralardaki yerini koruyor. Veriler, 2022 yılında ülkede kişi başı ortalama 230 yumurta tüketildiğini kaydediyor. Bu rakam, Alman Beslenme Derneği'nin tavsiye ettiği oranın da çok üzerinde...

Ancak beslenme uzmanları bu tavsiyeye eleştirel yaklaşıyor. Yumurtanın tüm temel amino asitleri (protein) ve C vitamini hariç tüm vitaminleri içermesi nedeniyle, insan sağlığı için oldukça önemli bir besin maddesi olduğunun ayrıca iyi bir demir, A, B2, B12 ve D vitaminleri ile folik asit kaynağı olduğunun altı çiziliyor.

Tartışmaların parçası olarak bir Öko-Test çalışması da yapıldı.

Organik ürün mağazalarından ve süpermarket zincirlerinden alınan 20 yumurtayla yapılan bir Öko-Test çalışmasında, hem kabukta hem de yumurtanın içinde salmonella incelemesi, dioksinler, dioksin benzeri ve dioksin benzeri olmayan poliklorlu bifeniller, böcek ilacı fipronil, perflorlu ve poliflorlu kimyasallar (PFAS) için testlerin yanı sıra veteriner ilaçları için ilk kalitatif ve pozitif bulgular durumunda kantitatif analizler yer aldı.

Yumurtaları analiz etmek üzere görevlendirilen laboratuvar, yumurtaların hiçbirinde bu maddelerin şüpheli miktarlarını tespit etmedi.

Ancak yumurta tüketimi, insan sağlığı açısından her ne kadar faydalı olsa da "çevreye zarar verdiği" iddiası, tartışmaların sürmesine neden oluyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT