Almanya'da Pazartesi gecesi gözler gökyüzüne dönecek, kuzey ışıkları görülebilir

Almanya'da Pazartesi gecesi gözler gökyüzüne dönecek, kuzey ışıkları görülebilir

Meteoroloji servisleri, bu Pazartesi akşamından itibaren Almanya'da kuzey ışıklarının görülme ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Bunun nedeni olarak güneş patlamalarının rol oynadığı düşünülüyor.

Almanya üzerinde son zamanlarda sıkça görülen kuzey ışıkları, yakın zamanda tekrar gözlemlenebilir. Pazartesi gününden itibaren, güçlü güneş patlamalarının tetiklediği bir parçacık akışı nedeniyle, Almanya da dahil olmak üzere ABD ve Avrupa’nın orta enlemlerinde kuzey ışıkları görülebilecek.

GÜNEŞİN ETKİLERİNİN ARTTIĞI BİR DÖNEM

Kuzey ışıklarının oluşumu, Güneş’in manyetik alanındaki ani değişikliklerle başlar. Güneş yüzeyinden çıkan manyetik tüpler, karanlık güneş lekeleri oluşturabilir ve bu tüplerin Güneş dışında çarpışması, büyük miktarda enerjinin serbest bırakılmasına ve koronal kütle atımına neden olur. Bu atım, Dünya’nın manyetik alanıyla çarpıştığında kuzey ışıklarını meydana getirir.

Güneş’in yaklaşık on bir yıllık bir döngüsü vardır ve bu döngü, zayıf ve güçlü aktivite dönemlerini içerir. Aralık 2019’dan bu yana güneş aktivitesi artmış ve şu anda maksimuma yakın bir dönemdedir. Bu nedenle, son aylarda Almanya üzerinde kuzey ışıkları sıkça gözlemlenmiştir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT