Almanya'da okumak isteyenlere kötü haber

Almanya'da okumak isteyenlere kötü haber

Almanya'nın yabancı öğrencilerden istediği bloke hesap (Sperrkonto) yıllık 8 bin 640 avrodan 10 bin 236 avroya çıkarıldı.

FRANKFURT - Almanya'nın yabancı öğrencilerden istediği bloke hesap (Sperrkonto), 2020 yılı itibarıyla yıllık 8 bin 640 avrodan 10 bin 236 avroya çıkarılacak.

Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrenciler, Almanya'da yüksek öğrenim görebilmek için bu gelire sahip olduklarını kanıtlamak zorundalar. Öğrenciler, 1 Eylül 2019'dan sonra 10 bin 236 avroluk bloke hesap açmak zorunda kalacaklar. 

Türk öğrenciler tepkili

Münih Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi alan CHP Münih Gençlik Kolları Başkanı Utku Öziz, söz konusu düzenlemenin yabancı öğrenciler için oldukça olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Münih gibi büyükşehirlerde, ev kiralarının çok yüksek bedellere ulaştığını hatırlatan Öziz, "Öğrencilerin masrafları bu çerçevede arttı. Devlet yurtlarında yer bulamayanların geçinmesi çok zor. Söz konusu miktar, avro kurunun artışı da göz önüne alındığında, Türkiye'den gelen öğrenciler için çok yüksek bir seviyeye ulaştı" dedi.

Sigorta konusunda da sorun büyük

Türkiye'den gelen öğrencilerin, Almanya ile olan sosyal güvenlik sözleşmeleri çerçevesinde TA/11 belgesi alarak Türkiye'deki sigortalarını burada saydırabildiklerini vurgulayan Öziz, "Ancak öğrenciler herhangi bir işte çalışırlarsa, Alman yasal sağlık sigortası bunu iptal ediyor. Bu düzenlemeden haberi olmayan birçok arkadaşımız, yasal sağlık sigortası parasını geriye dönük olarak ödemek zorunda kalacak" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum