Almanya’da okullar açılamıyor: Yüz yüze eğitim mi, evden eğitim mi?

Almanya’da okullar açılamıyor: Yüz yüze eğitim mi, evden eğitim mi?

“Hayal bile edilemez”, “olanaksız” sözleriyle Almanya’da politikacılar önümüzdeki hafta okulların açılmasına karşı çıkıyorlar. Federal Eğitim Bakanlığına göre de mevcut vaka sayıları nedeniyle yüz yüze eğitime tam bir dönüş mümkün değil.

Federal Almanya'daki öğrenciler yüksek vaka sayıları nedeniyle muhtemelen Noel tatili sonrası okullarına dönemeyecekler. Eyaletlerin eğitim bakanları, okulların 10 Ocak sonrası da kapalı kalmasını tartışmak üzere pazartesi günü telekonferansta bir araya geldi. Bugüne dek öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için tatil sonrası hızla okula devam etmeleri görüşünü paylaşıyorlardı. 

Ancak Alman Basın Ajansı DPA’ya ulaşan bilgilere göre eyaletlerin eğitim bakanları şimdi ise  okulların bir süre daha kapalı kalmasını tartışıyorlar.

RHEİNLAND-PFALZ

Mezuniyete hazırlanan sınıflar ve ilkokullar dışında, okulun kapalı kalma kalması gündemde. 

Hatta bazı eyaletler çoktan rotayı belirledi. Rheinland Pfalz eyaleti Başbakanı Malu Dreyer SWR Aktuell'e yaptığı açıklamada  okullarda uzaktan eğitimin mutlaka 15 Ocak'a kadar devam etmesi gerektiğini söyledi.  Dreyer ”O tarihten sonra da okula adım adım dönmeyi umuyoruz. Ancak bu da vaka sayılarına bağlı. Alternatif sınıflar ise mümkün olabilir. Mezuniyete hazırlanan sınıfların mezuniyet sınavlarına (Abitur) girebilmesi önemlidir. Bu nedenle bizim eyaletimizde de “Abitur” 7 Ocak'ta başlıyor” dedi.

BADEN-WÜRTTEMBERG

Baden-Württemberg eyaletinin Eğitim Bakanı Susanne Eisenmann anaokulları ve ilkokulların 11 Ocak'tan itibaren yeniden açılması talebini ise yineledi. Stuttgarter Zeitung ve Stuttgarter Nachrichten gazetelerine konuşan Bakan Eisenmann “Özellikle sosyal açıdan dezavantajlı pek çok çocuk maalesef ebeveynlerinden hiç destek görmüyor. Çocukların, günlük okul hayatı ve yüz yüze eğitim yoluyla bir strüktüre ve istikrara ihtiyacı var” diye konuştu.

SCHLESWİG-HOLSTEİN

Buna karşılık Schleswig-Holstein eyaleti Eğitim Bakanı Karin Prien eyaletteki okulları şimdilik kapalı tutmak istiyor. Bild" gazetesine konuşan Prien ”Vaka sayıları göz önüne alındığında, 11 Ocak'ta yüz yüze eğitim konusunda kuşkularım var. Artık dijital eğitimdeki gelişmelerden yararlanmak gerekir” dedi. 

HAMBURG

Hamburg eyaletinde de yüksek vaka sayıları nedeniyle  birçok öğrencinin ocak ayı sonuna kadar evden eğitim görmesi bekleniyor. Hamburg Senatosu, zorunlu derse katılımı bir hafta daha askıya aldı ve ocak ayının son iki haftasında da yüz yüze derse geçilemeyebileceğine işaret etti. 

Eyalet hükümetleri çok sayıda talebi de dillendiriyorlar. 

EĞİTİM BAKANI TEPE: “YÜZ YÜZE EĞİTİM HAYAL BİLE EDİLEMEZ” 

Federal  Eğitim Bakanı Anja Karliczek, Funke medya grubuna yaptığı açıklamada, vaka sayıları nedeniyle yüz yüze eğitime dönmenin ”hayal bile edilemez” olduğunu söyledi. 

Eğitim Sendikası GEW Başkanı Marlis Tepe de RTL televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Yüz yüze ve evden olmak üzere dönüşümlü eğitimin tam zamanı. Saksonya'da öğretmenlerin salgından etkilenme olasılığının diğerlerine göre üç kat daha fazla olduğunu gördük. Güvenlik sağlanmalıdır” dedi.

SPD LİDERİ ESKEN:  “UZAKTAN EĞİTİME DEVAM”

Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Saskia Esken, 10 Ocak'tan sonra okulların açılmasını “hayal”  diye niteledi. Rheinische Post gazetesine konuşan Esken “Ortaokullar, önümüzdeki birkaç hafta içinde uzaktan eğitime devam etmelidir. Vaka sayılarındaki rahatlama ocak ayı gevşemeyi mümkün kılsa da, yüz yüze eğitim sadece ilkokullarda olmalıdır” şeklinde konuştu.

“OKULLAR OCAK SONUNA KADAR KAPALI KALMALI”

Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger de Passauer Neue Presse gazetesine yaptığı açıklamada okulların ocak ayı sonuna kadar uzatılmasını savundu. 

Meidinger ilkokul çocukları, ortaokul öğrencileri ve son sınıflar için ise dönüşümlü eğitimi önerdi. 

+49 – BERLİN

 

HABERE YORUM KAT