Almanya’da nükleer enerji çatlağı

Almanya’da nükleer enerji çatlağı

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’in oluşturduğu koalisyon hükümetinde, Avrupa Birliği’nin (AB) enerji politikasının yanı sıra Rusya politikası yüzünden de ciddi sıkıntılar yaşandığı ortaya çıktı.

Hükümet 8 Aralık’ta göreve başlar başlamaz, SPD ile Yeşiller arasında “Almanya’nın dış politikasını Başbakan Olaf Scholz mu yoksa Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock mu saptamalı?” tartışmaları başlarken, şimdi de AB’nin nükleer enerjiyi ‘yeşil yatırımlar’ kategorisine dahil edip ‘iklim dostu’ sınıfına alma planları ortakları birbirine düşürdü.

Yeşiller, hükümetin büyük kanadı SPD’ye AB’ye karşı kararlı bir tutum sergileme ve nükleer santrallere yatırım desteği verilmesi planlarından vazgeçilmesi için gereken girişimlerde bulunma çağrısında bulundu. Almanya’nın, geçen yılın son gününde ülkede aktif 6 nükleer santralden 3’ünü kapattığına ve geri kalan 3’ünün de bu yılın sonuna kadar kapatılacağına dikkati çeken Ekonomi ve İklim Korunması Bakanı Robert Habeck, ülkelerin kirli nükleer enerjiye değil temiz ve yenilenebilir enerjiye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Yeşiller’li Federal Çevre ve Nükleer Güvenlik Bakanı Steffi Lemke de başta Fransa olmak üzere bazı AB ülkelerinin talebi doğrultunda nükleer santraller ile doğal gazla çalışan enerji santrallerine yatırımların desteklenmesinin Avrupa’nın çıkarına olmayacak yanlış bir politika olacağını savundu.

KUBICKI YEŞİLLER’İ ELEŞTİRDİ

Hükümetin büyük ortağı SPD’nin yanı sıra FDP de Yeşiller’in katı tutumuna destek vermedi. FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, “Biz karbondioksit oranının azaltılması ve enerji ihtiyacının karşılanmasında ortak bir noktada buluşmalıyız. Bu alanda her konu gündeme getirilip tartışılmalı. İşinize gelen kararları kabul edip gelmeyenleri reddetmekle iyi bir Avrupalı olunmaz” dedi. FDP’li politikacı bu yaklaşımıyla hükümet ortakları Yeşiller’in tutumunu dolaylı bir biçimde eleştirdi.

BERLİN- MOSKOVA İLİŞKİLERİ

Ayrıca Ukrayna politikası yüzünden Rusya’ya yaptırımlar uygulanmasını isteyen Yeşiller, Rusya-Almanya arasındaki doğal gaz hattı ‘Kuzey Akım 2’ projesinin de hayata geçirilmesine karşı çıkıyor. Yeşiller ile geleneksel olarak Moskova ile ilişkilerin ılımlı bir şekilde sürdürülmesinden yana olan SPD arasında bu alanda da son dönemlerde ciddi bir sıkıntı yaşanmaya başladı.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Federal Ekonomi ve İklim Korunması Bakanı Robert Habeck, Rusya’ya dönük yaptırımlarda ısrar ederken, Başbakan Olaf Scholz’un Rusya politikasını kendisinin şekillendirmesinde ısrar ettiği belirtildi. Başbakan Scholz’un bu ay içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceği de açıklandı. Hedefin bu görüşmeyle iki ülke arasındaki ilişkilerde ‘yeni bir başlangıç’ olduğuna dikkat çekildi.

KAYNAK: HÜRRİYET AVRUPA - AHMET KÜLAHÇI

HABERE YORUM KAT