Almanya'da muhalefet endişeli: Meclis dışına atılabilirler

Almanya'da muhalefet endişeli: Meclis dışına atılabilirler

Federal Meclis'in koltuk sayısını 736'dan 630'a düşürecek yeni seçim yasası, muhalefet liderlerini endişelendiriyor.

Almanya'da muhalefet, hükümetin Meclis'ten geçirdiği yeni seçim yasasından rahatsız.

Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) lideri Markus Söder, federal düzeyde bir koalisyonda yer alma şartlarının, "seçim yasasında değişiklik yapılması" olduğunu dile getirdi. Söder, "Koalisyon ancak yeni seçim yasasının kaldırılmasıyla mümkün olabilir" diye konuştu.

Münih'te Alman basınına açıklamalarda bulunan Bakan Söder, koalisyon hükümetinin, kendilerinin sert muhalefetine karşı Meclis'ten geçirdiği seçim yasasının kaldırılması gerektiğini ifade etti. "CSU ancak seçim yasasındaki değişiklikler geri alınırsa hükümete katılabilir. Bu bir koalisyon için temel koşuldur" diyen Söder, "hükümetin, Meclis'in üye sayısını düşürerek, muhalefetin aleyhine bir tablo oluşturmayı amaçladığını" iddia etti.

MECLİS DIŞINA ATILABİLİRLER

Değişikliğin kendileri için dezavantajlı bir durum yarattığını dile getiren Söder, yasayla beraber, partisinin Meclis dışında kalabileceği ihtimalini hatırlattı.

Dünyanın en büyük parlamentosu olma özelliğini taşıyan Federal Meclis'te, 736 üye bulunuyor. Koalisyon hükümetinin geçirmeyi başardığı yeni yasa ile koltuk sayısı 630'a düşecek. Buna göre yüzde 5'in altında oy alan partiler, parlamentoda temsil edilemeyebilecek.

Muhalefet, önümüzdeki seçimler için bağlayıcı olacak değişiklikle ilgili, yüksek mahkemenin aleyhte karar vermesini bekliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum