Almanya'da 'maske yasağı' tartışması

Almanya'da 'maske yasağı' tartışması

Almanya'da vaka sayılarının düşmesi sebebiyle birçok gevşemeye gidilmesi konuşulmaya başladı. Bunların en başında ise 'maske zorunluluğu' geliyor.

Açık havada maske kullanma zorunluluğunun olmaması konusunda çoğu siyasi ve bilim insanı aynı fikirde olmasına karşın kapalı alanlarda maske kullanmaya devam edilmesi gerekliliğinin önemi vurgulanıyor.

Alman Disiplinlerarası Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (Divi) Başkanı yaptığı açıklamada ''Aşılama oranı yüzde 70'e ulaştığında ve insidanslar düşük seviyede kalırsa o zaman maske kullanma zorunluluğunu konuşmak için doğru bir zaman olur.'' ifadelerini kullandı.

Şu anda, vatandaşların yaklaşık yüzde 26'sı tam koruma için gerekli olan aşı dozunu aldı, tam etki için iki haftalık bekleme süresi göz önüne alındığında halkın, sadece yüzde 18'i tamamen korunuyor. Bu nedenle, aşılama oranının yüzde 70'e ulaşmasının aylar sürebileceği konuşuluyor.

Leipzig epidemiyoloğu Martin Scholz'un görüşüne göre, genel olarak maske zorunluluğunu kaldırmak için, Watson haber portalına söylediği gibi, aşı kampanyasının normal sonuna kadar beklenmesi gerekiyor. Federal hükümet, eylül ayının sonuna kadar herkesin aşılanacağı açıklamasında bulunmuştu.

Yoğun bakım doktoru Marx ve Braunschweig'den Helmholtz Virolog Melanie Brinkmann gibi, açık havada gevşemeyi savunuyor. Brinkmann, Braunschweiger Zeitung'a verdiği demeçte ''Patojenlerin dışarıda aerosoller yoluyla yayılması pek bir sorun olmadığından, açık havada maskeler olmadan yapabiliriz'' dedi. Ancak Marx, kalabalığın içinde, kuyrukta veya otobüs duraklarında olduğu gibi dışarıda bir maske takmasını tavsiye etti.

Brinkmann, Aşağı Saksonya'daki öğrencilerin genellikle aşılanmamasına ve hızlı testlerin yalnızca kısmen güvenilir olmasına rağmen, 100.000 kişi ve haftada 35'ten az yeni enfeksiyonla sınıfta artık maske takmak zorunda kalmamasını eleştirdi. 

Pazartesi günü öğretmenler derneği gibi, Eğitim ve Bilim Birliği (GEW) de okullarda maske zorunluluğunun kaldırılmasına karşı uyardı. “Birçok sınıf uygun şekilde havalandırılamıyor. GEW CEO'su Maike Finnern Almanya'daki yayın ağında, "Ayrıca, havalandırma sistemlerinin sağlanması ve kurulumuyla ilgili hala yapılması gereken çok şey var. Birçok öğretmen de henüz tam olarak aşılanmadı'' ifadelerini kullandı.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT